Strafbeschikking: Kijk uit voor de gevolgen!

Een strafbeschikking van de Officier van Justitie betekent een strafblad

Een strafbeschikking is een door de Officier van Justitie opgelegde straf. Dit betekent dat het Openbaar Ministerie, dus de aanklager, u een straf oplegt die u door een strafbaar feit zou hebben verdiend. Door hier aan tevoldoen, dus door het betalen van de boete of uitvoeren van de werkstraf staat uw schuld vast.

Het is niet verstandig om deze beschikking en uw straf maar gewoon te accepteren

Wat houdt een omzitting en een strafbeschikking eigenlijk in?

Een strafbeschikking is op zich een vreemde manier van het afdoen van strafzaken. Immers komt er géén rechter aan te pas. U ontvangt in feite, net als bij een verkeersovertreding, een boete of werkstraf. Dit gaat door middel van een brief van de Officier van Justitie, die u óf per post ontvang óf bij een zogenaamde om-zitting, wat een gesprek met de Officier van Justitie is, dus géén zitting bij een onafhankelijke rechter.

Maar let op: De strafbeschikking wordt ook gewoon voor misdrijven opgelegd, zoals mishandeling vernieling of diefstal. Als u geen actie onderneemt, dan staat uw straf vast. U kunt daar later dan niets meer aan veranderen met eventuele gevolgen voor een zogenaamde verklaring omtrent een gedrag (VOG) die u voor uw werk nodig kunt hebben.

Daar komt bij dat de Officier van Jusitie, zoals is onze ervaring als advocaat, regelmatig strafbeschikkingen uitdeelt, terwijl in een mogelijke strafzaak bij de rechter géén straf maar een vrijspraak volgt of een lage(re) straf. Regelmatig horen wij helaas terug van onze cliënten dat hen wordt verteld 'de strafbeschikking maar te accepteren, omdat anders een hogere straf zal volgen'. Ongepaste druk vinden wij dat en dit is ook ook nergens op gebaseerd. In de praktijk wordt namelijk zelden ter zitting een hogere straf opgelegd. Terwijl de richtlijnen van het Openbaar Ministerie vaak hoger zijn dat de straf die een rechter in de praktijk oplegt! Maar dát vertelt men u er natuurlijk niet bij!

Kennelijk is dit een manier om mensen over te halen een straf te krijgen, terwijl zij niet op een juiste manier over de gevolgen van het accepteren van een strafbeschikking te informeren. De term omzitting is daarbij misleidend, nu dit helemaal géén zitting is! Het is een gesprek. Met de aanklager. In zekere zin dus uw wederpartij....

 

Strafblad & VOG bij een strafbeschikking. Wanneer is daar sprake van?

Een strafbeschikking van de Officier van Justitie betekent een strafblad en uw schuld staat daarmee vast.  U kunt daar dan niets meer tegen inbrengen. Ook kan deze strafoplegging gevolgen krijgen voor een eventuele aanvraag van een verklaring omtrent het gedrag, ook wel VOG genoemd, die u voor uw werk nodig kunt hebben.

Gezien de grote gevolgen van deze strafoplegging raden wij onze cliënten dan ook aan om altijd overleg te hebben met een advocaat, om zowel de zaak als de voorgestelde straf te bespreken. Als uw advocaat hebben wij veel ervaringen met strafbeschikkingen en staan wij veel mensen bij tijdens omzittingen bij de Officier van Justitie, waar regelmatig lage straffen en sepots door ons worden bereikt. Dit omdat wij wéten welke straf u eventueel kunt verwachten bij een gang naar de rechter én wij weten hoe wij uw strafzaak moeten bepleiten om al in een vroeg stadium met de Officier van Justitie een deal te kunnen maken of deze te overtuigen niet de straf op te leggen die hij of zijn in diens hoofd had zitten. Voor onze klanten is het vaak onmogelijk dit zelf te doen. Niet alleen missen zij daarvoor de nodige juridische ervaring; het is ook vaak een kwestie van 'take it or leave it' als u zelf een discussie aangaat, zo horen wij vaak terug van onze cliënten.

 

U kunt eenvoudig contact met ons opnemen door invullen van het contactformulier. Een van onze ervaren advocaten neemt dan gratis en vrijblijvend contact met u op.  Neemt u dan wél zo mogelijk snel contact op gezien de korte (wettelijke) termijn voor verzet tegen uw strafbeschikking en de drukke agenda's van onze ervaren advocaten.

 

Als advocaat bespreken wij met u in een eerste telefonisch gesprek graag uw strafzaak even door om samen met u een eerste inschatting te maken of het verstandig is om de straf te accepteren, of om verzet hiertegen in te stellen. Dit gesprek is uiteraard volledig gratis én vrijblijvend.

 

Verzet tegen uw strafbeschikking

Als u het niet eens bent met de strafbeschikking, dus het 'voorstel' van de Officier van Jusitie om de zaak door het uitvoeren van deze straf af te doen, dan kunt u bezwaar maken. Dit 'bezwaar maken' noemt men ook wel het 'instellen van verzet'. De termijn hiervoor is kort, namelijk maar twee weken na het ontvangen van (of bekend worden met) de strafbschikking.

Door het instellen van verzet wordt uw zaak alsnog aan de rechter voorgelegd. Zo wordt alsnog door een onafhankelijke objectieve manier naar uw zaak gekeken.

LET OP: Het is heel belangrijk de boete niet te betalen of uw werkstraf niet uit te voeren. De wet schrijft namelijk voor dat in dat geval verzet of bezwaar niet meer mogelijk is. Snel betalen houdt dan ook snel einde zaak in!

 

Advocaat voor uw strafbeschikking

Nadat wij verzet voor u hebben ingesteld in in overleg met u, als daarvoor reden aanwezig is, vragen wij voor u de processtukken op voor uw strafdossier en zorgen wij voor verdere bijstand in uw strafzaak, zoals een zitting bij de Politierechter of een nader gesprek met de Officier van Justitie.

Als advocaat helpen wij veel cliënten met het instellen van verzet tegen de strafbeschikking en staan wij aan hun zijde bij de omzitting of eventueel bij een gang naar de politierechter. Als ervaren advocaten werken wij landelijk en naar tevredenheid van veel klanten. Regelmatig bereiken wij een sepot voor onze klanten bij omzittingen of vrijspraak of lage straf bij de Politierechter.

Voor de ervaringen van onze klanten verwijzen wij u graag naar de beoordelingen van onze eerdere strafzaken.

 

Contact met een advocaat bij strafbeschikking en de kosten

Als u het contacformulier invult neemt een advocaat gratis en vrijblijvend  telefonisch contact met u op. In dit gratis gesprek nemen wij met u uw strafzaak en strafbeschikking door en bespreken wij of het mogelijk zin heeft verzet in te stellen of dat wij u zullen bijstaan bij uw omzitting of bij het instellen van verzet.

WIj bespreken dan altijd de mogelijke kosten met u. Ondanks onze ervaring als strafrechtspecialisten werken wij óók op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo of gratis advocaat). Mocht u daarvoor niet in aanmerking komen dan werken wij als advocaat vaak en graag voor een vast laag bedrag in uw strafzaak. Zo weet ú waar u aan toe bent, hebben wij 'er een interessante zaak bij' en worden onprettige verrassingen met rekeningen achteraf voorkomen. Liever focussen wij ons op uw strafzaak. Voor beide partijen wél zo eerlijk en prettig!

Vul onderstaand formulier in en een advocaat neemt gratis contact met u op voor uw strafbeschikking

 

Contactformulier Strafbeschikking

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Ervaring van onze vele klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
  • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Strafrechtadvocaat uitleg: Strafbeschikking verzet

Strafrecht advocaat: Strafbeschikking verzet instellen

Uitleg over de strafbeschikking

Direct Advocaat Contact

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Strafrechtadvocaat Wat wij bieden

  • gesprek met ervaren advocaat 
  • Vrijblijvend gratis gesprek
  • Géén stagiaire op uw zaak
  • Landelijk & ook pro deo!

Actualiteit strafbeschikking