Strafrechtadvocaat – openlijke geweldpleging

Advocaat & Openlijke geweldpleging

Wanneer iemand verdacht wordt van openlijke geweldpleging dan wordt er meteen gedacht aan een vechtpartij, maar ook andere vormen van geweld vallen onder openlijke geweldpleging. Wat voor straf kunt u verwachten bij een dagvaarding voor openlijke geweldpleging? En wanneer kan je vervolgd worden voor openlijke geweldpleging? 

Openlijke geweldpleging is neergelegd in artikel 141 van het Wetboek van Strafrecht en luidt als volgt: “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft”. Uit deze delictsomschrijving volgt dus dat het bij openlijke geweldpleging altijd gaat om geweldpleging in een groepsverband waarbij schade of letsel wordt toegebracht aan een persoon of goed.

 

1. Geweld tegen personen of goederen

Bij openlijke geweldpleging is altijd de vraag van belang, wat valt er wel en wat valt er niet onder geweld? Geweld is een breed begrip en kan zich zowel tegen personen als goederen gericht zijn. Hierbij kunt u denken aan slaan van mensen, gooien met stenen/takken naar mensen of het vernielen van prullenbakken of bushokjes.
 

2. Openlijk verricht

Bij openbare geweldpleging zegt de naam het eigenlijk al, het geweld moet gebruikt zijn in de openbare ruimte. Hierbij kunt u denken geweld op straat, maar ook gebouwen die openbaar zijn voor publiek (zoals een overheidsgebouw) vallen hieronder.
 

3. In vereniging begaan

Een vereniging impliceert dat er meerdere daders moeten zijn die betrokken zijn bij het strafbare feit. Hierbij is van belang dat elke deelnemer een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Hierbij kunt u denken aan zelf geweld plegen, maar ook het voorzien van hulpmiddelen of fanatiek aanmoedigen kunnen ook een wezenlijke bijdrage zijn.
 

KLIK HIER & VUL HET FORMULIER IN VOOR DIRECT GRATIS CONTACT MET EEN ERVAREN STRAFRECHT ADVOCAAT VOOR OPENLIJKE GEWELDPLEGING!

 

Dagvaarding voor openlijke geweldpleging 

Heeft u een dagvaarding ontvangen voor openlijke geweldpleging, dan moet u voorkomen voor een strafrechter. In Nederland zijn er verschillende strafrechters: de politierechter en de Meervoudige kamer. Tussen deze 2 rechters zitten belangrijke verschillen die van belang zijn voor uw strafzaak

 

Politierechter:

 • Kan maximaal één jaar gevangenisstraf opleggen
 • Beoordeelt als alleenzittende rechter over de strafzaak
 • Doet meteen na afloop van de zitting uitspraak

Meervoudige kamer:

 • Kan de maximale gevangenisstraf opleggen die in het Wetboek van Strafrecht vermeld is.
 • Bestaat uit drie rechters
 • Heeft na de zitting veertien dagen de tijd om een uitspraak te doen

 

Bewijs voor openlijk geweld

Wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen dan zal u voor de rechter moeten verschijnen. Om voor openlijke geweldpleging te worden veroordeeld moet de rechter de tenlastelegging bewezen vinden. De rechter kan hier allerlei bewijsstukken voor gebruiken, maar bij openlijke geweldpleging wordt er vaak gebruik gemaakt van getuigenverklaringen of camerabeelden. Het kan voorkomen dat uw verklaring en de verklaringen van getuigen elkaar tegenspreken, waardoor het belangrijk kan zijn om de getuigen op te roepen voor de rechter. De getuigen moet dan voor de rechter zijn verklaring herhalen, waarbij hij misschien zijn verklaring intrekt of blijkt dat hij gelogen heeft. Ook kan de rechter gaan twijfelen aan de geloofwaardigheid van de verklaring, wat in uw voordeel kan uitpakken.

Wordt u dus opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, schakel dan een ervaren strafrechtadvocaat in. Onze advocaten zijn ervaren met het oproepen en verhoren van getuigen en weten ook wat ze kunnen vragen om de verklaring van de getuigen minder geloofwaardig te laten worden. Zo is het niet altijd verstandig getuigen op te roepen, ook al hebben zij de waarheid naar uw mening niet verklaard...
 

Gevolgen van veroordeling en straf voor geweldpleging

De rechter zal of meteen uitspraak doen, dat gebeurt bij de politierechter, of na veertien dagen, bij de Meervoudige Kamer. Wanneer de rechter u veroordeelt dan krijgt u een straf opgelegd, dat is vaak een forse taakstraf of zelfs gevangenisstraf.

Daarnaast kan de rechter ook de personen die tot de groep behoren aansprakelijk stellen voor de schade die de groep heeft aangericht. Alle personen die tot de groep behoren en worden veroordeeld zijn dan hoofdelijk aansprakelijk voor de veroorzaakte schade. Dit kan een aanzienlijk schadebedrag zijn. Dit betekent dat het slachtoffer slechts bij één van de groepsleden hoeft aan te kloppen voor vergoeding van de schade. De persoon die de schade dan vergoedt kan later wel verhaal nemen op de andere groepsleden. Maar dat is soms een moeilijk verhaal..
 

Strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging

Onze strafrechtadvocaten hebben veel ervaring op het gebied van openlijke geweldpleging. Openlijke geweldpleging kan een complexe zaak zijn, omdat er vaak meerdere verdachte nzijn en daarmee ook verschillende verklaringen die elkaar kunnen tegenspreken. Daarnaast kan het ook zijn dat u stelt dat u geen wezenlijke bijdrage heeft gehad en dat zal dan juridisch goed gemotiveerd moeten worden. Wij zijn op de hoogte van de huidige wetgeving en jurisprudentie en weten dus als geen ander hoe een goed verweer eruit moet zien.

Wanneer u het contactformulier invult dan neemt een van onze advocaten gratis contact met u op en bespreken dan uw situatie en de mogelijkheden. Wanneer u voor de rechter moet verschijnen en er eventueel getuigen moeten worden gehoord, dan is een advocaat helemaal van groot belang.

Vaak kan de Strafrechtadvocaat die contact met u opneemt u gratis rechtshulp geven voor de openlijke geweldpleging, ook wel Pro Deo bijstand genoemd. Wij vragen voor u deze gesubsidieerde rechtsbijstand aan. 

Anders werkt de strafrechtadvocaat vaak voor een vaste lage prijs.

Een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging is zo voor iedereen bereikbaar.

Direct contact met advocaat bij openlijke geweldpleging

Direct gratis vrijblijvend contact met een advocaat voor openlijk geweld


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit geweldpleging

Ervaringen klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen