Strafrechtadvocaat - Verdachte in strafzaak. Wat nu?

Verdachte, wat houdt dat eigenlijk in?

Verdachte zijn betekent dat er een redelijk vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd, zoals vermeld in artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering. Het feit dat de politie een onderzoek tegen u is begonnen kan betekenen dat u al verdachte bent, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk dat politie een opsporingsonderzoek heeft ingesteld, om een bepaalde zaak (vaak begonnen met een aangifte) uit te zoeken en dat u vervolgens als verdachte wordt aangemerkt.

 

Maar hoe weet u of u verdachte bent?

Vaak komt u dit pas te weten als politie u dat te kennen geeft, door u op te roepen voor een (vrijwillig) verhoor dan wel u aan te houden. Als u verdachte bent heeft de politie namelijk het recht u aan te houden en u een aantal uren op te houden voor onderzoek (in beginsel 6 uren). Dit onderzoek kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verhoren van u of om vingerafdrukken af te nemen. De politie is niet verplicht u mede te delen dat u verdachte bent, als zij u nog niet wil verhoren / aanhouden.
 

Het Politie Verhoor

Politie kan in een opsporingsonderzoek een verhoor van getuigen of verdachten uitvoeren. Indien zij u als verdachte wil horen, heeft u het recht om geen antwoord te geven, ook wel het zwijgrecht genoemd. Antwoorden in deze fase van het strafproces kunnen echter later bij de rechtbank  belangrijk  zijn. Tegenwoordig kan een beroep doen op het zwijgrecht ook tegen u werken. Overleg dus altijd eerst met een advocaat of het verstandig is om een beroep te doen op uw zwijgrecht.

Wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen voor een politieverhoor is het altijd verstandig om u voor te bereiden. Niet omdat u per definitie iets te verzwijgen heeft, maar ook omdat een dergelijk verhoor een bepaalde druk op u legt. U komt in een nieuwe situatie terug, die best spannend kan zijn en de politie kan druk op u uitoefenen of u van de wijs brengen. Wanneer u thuis een aantal belangrijke punten op papier zet bent u minder snel van de wijs te brengen en staat u steviger in uw schoenen. Ook is het altijd verstandig om een advocaat te raadplegen. Wij kunnen u advies geven over wat u wel of niet moet zeggen, wat u te wachten staat en een aantal tips voor het verhoor.

De Politie kan u confronteren met bepaalde informatie waar u (nog) geen weet van heeft. Onder de druk van een politieverhoor zijn foute antwoorden snel gegeven.. Indien u onschuldig bent kunt u ook verkeerde antwoorden geven, omdat deze antwoorden anders worden opgevat door politie of die u anders bedoelt.
 

Tips voor een politieverhoor

Voor het politieverhoor hebben wij altijd een paar algemene basis tips voor het politieverhoor, zodat u alvast een beetje kunt voorbereiden en weet waar u op moet letten:

 • Denk goed na voordat u een antwoord geeft.
 • Als u iets niet meer (zeker) weet zeg dat dan. Ga geen antwoord verzinnen. Wanneer u aangeeft het niet meer zeker te weten, check dan goed of dit ook zo in de verklaring staat. Als dit niet is aangegeven vraag dan of ze het aanpassen en anders moet u de verklaring niet ondertekenen!
 • Lees uw verhoor altijd goed door en sta op wijziging als u iets niet heeft gezegd, anders heeft gezegd of niet zo heeft bedoeld.
 • Teken uw verklaring alleen als u het volledig met de inhoud eens bent. Indien u het niet eens bent met (een gedeelten van) de verklaring, geef dat dan als reden aan waarom u niet tekent en eis dat die reden wordt opgeschreven. Een verklaring die is afgelegd kan niet of moeilijk weer worden aangepast, ben dus zeker dat wat er in uw verklaring staat ook echt klopt.
 • Onthoudt: Het is uw verklaring
 • De politie is niet altijd uw vriend
 • Een verklaring kan niet of zeer moeilijk worden teruggedraaid 'schrijven is blijven' oftewel: trap niet in de val dat als u meewerkt, u dan weer snel buiten zult staan. Dat is juist als het onderzoek rond is en het betreft een licht strafbaar feit, maar vaak is het zo dat verklaren nu juist het ontbrekende bewijs tegen u zelf levert, waardoor u langer blijft vastzitten!
 • Liegen is makkelijk; consequent liegen moeilijk. Leg nooit zomaar een onjuiste verklaring af, zeker niet zonder eerst met een strafrechtadvocaat te hebben gesproken
 • Een strafrecht advocaat kan u daarover open en eerlijk voorlichten, neem dus zeker gratis contact op met een van onze advocaten.
   

Rechten als verdachte

Zodra u weet dat u verdachte bent heeft u bepaalde rechten. Zo heeft u naast het zwijgrecht ook het recht om de processtukken te verkrijgen. Dit betekent echter niet dat de politie u deze direct zal afgeven. Uw advocaat kan u daarbij helpen; die kent de wegen en zal vaak makkelijker de processtukken ontvangen. Ook weet uw advocaat wanneer u precies recht heeft op alle stukken.

In bepaalde gevallen kunnen stukken u worden onthouden, wanneer dit bijvoorbeeld in het belang van het onderzoek is. Dit geldt echter nooit voor afschriften van uw eigen verhoor. Indien de stukken ten onrechte worden onthouden, dan kan uw strafrecht advocaat daartegen bezwaar maken bij de Rechtbank. 

Bovendien kunt u vanaf dit moment ook zelf onderzoeken laten verrichten in het belang van de verdediging. Dit kan zijn het horen van getuigen of het opvragen van gegevens bij derden. Dit zal goed onderbouwd moeten gebeuren, in de richting van de Rechtbank. Het vragen van onderzoek handelingen kunt u het beste met een advocaat bespreken, zij hebben immers veel ervaring op het gebied van het strafrecht. Het vragen van verkeerd onderzoek zou, bij een bepaalde uitkomst,  in uw zaak bovendien ook negatieve gevolgen kunnen hebben.

KLIK HIER & VUL HET FORMULIER IN VOOR DIRECT GRATIS CONTACT MET EEN ERVAREN ADVOCAAT

Het afwachten van een dagvaarding in een zaak is niet (altijd) verstandig. Zodra een dagvaarding is uitgebracht, zal het moeilijker worden uw onderzoek wensen ter verdediging gerealiseerd te krijgen. Dit gezien de soms korte tijd tussen dagvaarding en zitting. Zodra de zaak op zitting is zal de zittingsrechter oordelen over dergelijke verzoeken. Hij zal dit vaak kritischer beoordelen en het kan worden tegengeworpen dat u een en ander niet eerder heeft verzocht.

Direct contact met advocaat als u verdachte bent

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


[]

Strafrechtadvocaat legt uit: Politieverhoor

Uitleg over het politieverhoor

Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteiten