Schuldheling of Opzetheling? >> Advocaat direct geregeld

Schuldheling en Opzetheling

Het kopen van een auto voor een té lage prijs, het bezitten van een gestolen computer of het verkopen van een uit diefstal verkregen fiets, dit zijn voorbeelden waardoor u veroordeeld kunt worden voor heling. Heling wordt zwaar bestraft en het is daarom niet onverstandig om een ervaren strafrecht advocaat in de arm te nemen.

Wat is heling?

Heling kan worden omschreven als het kopen, verkopen of bezitten van gestolen voertuigen of artikelen. Ook wanneer u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel of voertuig gaat, is er sprake van heling. Een voorbeeld ter verduidelijking. U koopt een auto voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn, dan is die prijs dat ook vaak en gaat het veelal om een gestolen voertuig. U had in dat geval kunnen weten dat er ‘iets niet klopte’ en u kunt in dat geval worden verdacht van heling. Heling is strafbaar en er staat zelfs, in het ernstigste geval, een gevangenisstraf op voor de duur van maximaal zes jaren!

 

Soorten heling

Het Nederlandse wetssysteem kent drie soorten heling, te weten schuldheling, opzetheling en gewoonteheling. Allereerst schuldheling, wat is opgenomen in artikel 417bis van het Wetboek van Strafrecht. Bij schuldheling gaat het erom dat iemand bij de aankoop, het bezit of de verkoop van een artikel of voertuig had moeten vermoeden dat het om een gestolen goed gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u had kunnen weten dat de prijs niet klopte bij de aankoop, zoals in het voorbeeld hierboven. Op deze vorm van heling staat een gevangenisstraf van ten hoogste één jaar of een geldboete van maximaal € 67.000,00.

Daarnaast is opzetheling strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht, in artikel 416. Bij opzetheling gaat het erom dat iemand een artikel of voertuig koopt, bezit of verkoopt, terwijl hij of zij wist dat het om een gestolen goed gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een auto koopt, terwijl de verkoper van de auto zegt dat het voertuig van diefstal afkomstig is. Deze vorm van heling wordt bestraft met een gevangenisstraf voor de duur van maximaal vier jaren of een geldboete van maximaal € 67.000,00. Tot slot bepaalt artikel 417 van het Wetboek van Strafrecht dat opzetheling strafbaar is. Wanneer iemand vaker artikelen of voertuigen bezit, koopt of verkoopt, waarvan hij of zij weet dat ze gestolen zijn, is er sprake van gewoonteheling. Dit is de zwaarste vorm van heling en er staat een gevangenisstraf op voor de duur van maximaal zes jaren of een geldboete van maximaal € 67.000,00. Oftewel, heling wordt in Nederland zwaar bestraft.

 

Onderzoeksplicht

Er bestaan mogelijkheden om te controleren of een artikel of voertuig van diefstal afkomstig is. Zo is het mogelijk om via www.stopheling.nl te kijken of een aangeboden artikel bij de politie geregistreerd staat als gestolen. Dit kunt u controleren wanneer u het serienummer van het aangeboden product heeft. U kunt hierbij eveneens gebruik maken van de Stopheling-app. Wij, als ervaren strafrechtadvocaten, maken in de rechtszaal regelmatig mee dat de rechter ten onrechte een onderzoeksplicht oplegt. U had dan, als koper van bijvoorbeeld een auto, maar moeten kijken of het voertuig gestolen was, in het ‘gestolen autoregister’. De rechter kan terecht bepalen dat het ontbreken van onderzoek u kan worden aangerekend, maar het enkele feit dat u, als verdachte van heling, geen onderzoek heeft gedaan kan nog niet automatisch betekenen dat u zich schuldig heeft gemaakt aan heling! Het is complexe juridische materie, maar een ervaren strafrechtadvocaat kan u hierbij als geen ander bijstaan.

 

Strafbeschikking of transactievoorstel voor heling

De Officier van Justitie heeft de mogelijkheid tot buitengerechtelijke afdoening. In dat geval komt u zaak over heling niet voor de rechter. Allereerst heeft de officier hiertoe de mogelijkheid tot het afgeven van een strafbeschikking. In de strafbeschikking staat vermeld dat u bijvoorbeeld een taakstraf opgelegd krijgt of een geldboete moet betalen voor heling. Indien u dit accepteert, hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. Bent u het niet eens met de strafbeschikking, dan heeft u gedurende 14 dagen de tijd om in verzet te gaan, u zaak komt dan wél voor de rechter. Een strafrechtadvocaat kan u bijstaan indien u in verzet wilt tegen de strafbeschikking.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid tot een transactievoorstel. In dat geval kan u de zaak afdoen door middel van het betalen van een geldboete. Houd er echter rekening mee dat het accepteren van één van deze afdoeningsmogelijkheden, net als een uitspraak van de rechter, leidt tot een strafblad. Het klinkt voor veel verdachten verleidelijk dat ze door het accepteren van een strafbeschikking of transactievoorstel niet voor de rechter hoeven te verschijnen, maar houd rekening met de addertjes onder het gras! Een strafrecht advocaat kan u goed bijstaan, hij of zij kan u adviseren een strafbeschikking of transactievoorstel wel of niet te accepteren, dankzij jarenlange ervaring. Op deze wijze wordt een zo gunstig mogelijke uitspraak voor u, als verdachte, bereikt.

 

Strafrechtadvocaat voor heling

Indien u wordt verdacht van heling kunt u zich laten bijstaan door een ervaren strafrechtadvocaat. De advocaat weet dankzij zijn of haar jarenlange ervaring als geen ander de weg naar een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak. Het zal niet de eerste keer zijn dat wij vrijspraak bereiken in een helingszaak.

De strafrechtadvocaat kan u van begin tot eind bijstaan, dus vanaf het moment dat uw de dagvaarding hebt ontvangen tot de uitspraak van de rechter. Als strafrechtadvocaten voor heling werken wij op basis van gefinancierde rechtsbijstand, ook wel pro deo genoemd. Wanneer u niet voor een pro-deo advocaat in aanmerking komt is het mogelijk om een vaste lage prijs voor uw zaak over heling bij ons af te spreken, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer u contact met ons opneemt over uw zaak over heling kunnen we alle mogelijkheden met u bespreken. Klik hier voor direct gratis contact met een ervaren advocaat voor heling. Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend! Wij werken landelijk.

Direct gratis contact met advocaat voor heling

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Ervaringen van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Nieuws over Heling