Om hoorgesprek oproeping: Wat nu?

Oproeping ontvangen voor een om hoorgesprek

Bij een oproeping voor een om hoorgesprek krijgt u een uitnodiging om te verschijnen bij de officier van justitie, de aanklager. Tijdens deze zitting wordt u een straf voorgesteld. Als u deze niet accepteert moet u alsnog voor de politierechter verschijnen!

Wat is een om hoorgesprek

Als u een oproeping ontvangt voor een om hoorgesprek om hoorzitting kunt u bij de Officier van Justitie verschijnen. Dit is de aanklager van het Openbaar Ministerie. U bent niet verplicht te verschijnen. Alleen als u niet verschijnt dan zal u later waarschijnlijk een dagvaarding voor de politierechter ontvangen. U moet dan alsnog voor de strafrechter verschijnen. Deze zal dan beoordelen of u schuldig bent aan een strafbaar feit en een passende straf opleggen.

 

Ben ik verplicht de straf te accepteren?

U bent niet verplicht om een straf te accepteren bij het om hoorgesprek. Alleen moet u er dan wel rekening mee houden dat u later alsnog voor de politierechter wordt gedagvaard. Maar let op: Er kan dan een hogere straf worden gevraagd door de officier van justitie! Het is dus niet verstandig om deze hoorzitting ongebruikt voor bij te laten gaan, zeker niet na overleg met een ervaren strafrechtadvocaat.

 

Kan ik in bezwaar tegen de strafoplegging?

Als u een strafbeschikking van de officier ontvangt betekent dit een verklaring van schuld én een aantekening op uw strafblad. U kunt hiertegen in bezwaar gaan binnen twee weken nadat de strafbeschikking u is uitgereikt. Dit noemen we verzet tegen de strafbeschikking. De zaak wordt dan alsnog aan de rechter voorgelegd.

 

Advocaat om zitting: wat kan een advocaat voor mij doen?

Wij staan als ervaren strafpleiters veel mensen bij die een oproeping ontvangen voor een om hoorgesprek of om zitting. Wij vragen het dossier op en beoordelen de strafzaak. Wij gaan dan met u als verdachte mee naar uw zitting en bereiken regelmatig lagere straffen dan een rechter eventueel zou opleggen. Ook kan de officier een zaak nog seponeren (sluiten) al dan niet onder voorwaarden (voorwaardelijk sepot). Dat is gunstig voor uw strafblad.

 

Kan ik alleen naar het om hoorgesprek gaan?

Regelmatig horen wij dat mensen alleen naar een hoorzitting gaan omdat ze aangeven onschuldig te zijn of om het eerst 'zelf te proberen'. Als het dan tegenvalt worden wij achteraf als advocaat ingeschakeld. Dat is soms spijtig omdat wij juist bij een om hoor gesprek de officier nog regelmatig kunnen bewegen de zaak te seponeren of, mede ter voorkoming van een te groot strafblad, géén of een lagere straf op te leggen. Een politierechter heeft die mogelijkheid later niet meer! Daarbij is het onze ervaring dat op om hoorgesprekken regelmatig zwaarder wordt gestraft dan een politierechter zou opleggen na instellen van verzet. Ook hebben verdachten zelf weinig mogelijkheden hebben om hun zaak bij het om hoorgesprek in de goede richting te krijgen; er wordt eerder naar een advocaat geluisterd die weet hoe de hazen lopen!

U laat daarmee dus een goede kans op een beter resultaat aan u voorbij gaan. Dat kan maar is naar onze mening zeer  onverstandig.

 

Strafblad bij om hoorgesprek

Als u een strafbeschikking accepteert, dus niet in verzet (bezwaar) gaat wordt deze aangetekend op uw strafblad (justitiële documentatie). Dit kan eventueel gevolgen hebben voor het verkrijgen van een Verklaring over het gedrag (VOG). Wij bespreken de mogelijkheden in uw zaak en bespreken de gevolgen voor uw baan of toekomstig werk in overleg met u.

 

Voornemen strafbeschikking

Ook is juist verstandig om een advocaat in te schakelen als u onschuldig bent. Immers heeft de officier van justitie het dossier al beoordeeld en een voornemen tot het opleggen van een strabeschikking aangekondigd. Het is dan beter al bij het om hoorgesprek een ervaren strafrechtadvocaat mee te nemen om de zaak zo mogelijk daar al goed af te doen in plaats van later (soms meer dan een jaar) bij de politierechter te moeten verschijnen. Overigens kunnen wij eventuele kosten later dan vaak voor ue terugvragen bij de overheid,

 

Accepteer in elk geval nooit een strafbeschikking - en betaal deze zeker niet, dan is het definitief - voordat u dit met een ervaren advocaat heeft besproken!

 

Gratis contact met advocaat bij om hoorgesprek

Wij zijn ervaren strafrechtadvocaten die veel mensen hebben bijgestaan bij om hoorgesprekken. Wij werken niet met beginnellingen of stagiaires en behandelen ook geen andere rechtsgebieden. Zo kunnen wij onze klanten met de beste kennis en ervaring bijstaan bij strafzaken, waaronder bij om hoorzittingen. Wij werken in heel Nederland naar tevredenheid van onze cliënten en vaak ook op pro deo basis, ook wel gefiancierde rechtsbijstand genoemd.

Als u het formulier invult neemt een van onze advocaten gratis en vrijblijvend contact met u op. Het eerste gesprek over uw zaak is altijd gratis. U kunt ons overigens ook appen!

Onze tevreden klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
  • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

OM hoorgesprek: Wat moet ik doen? (VIDEO)

Strafrecht advocaat legt uit: OM hoorgesprek wat is dat?

Om hoorgesprek en voornemen strafbeschikking

Contact Advocaat OM Hoorgesprek

Contact strafrechtadvocaat

Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Strafrechtadvocaat Wat wij bieden

  • gesprek met ervaren advocaat 
  • Vrijblijvend gratis gesprek
  • Géén stagiaire op uw zaak
  • Landelijk & ook pro deo!

Contactformulier OM Hoorgesprek

Contact met advocaat

Direct gratis & vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.