Cpntactformulier
Contact strafrechtadvocaat
Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat
Wanneer u een flinke ruzie heeft met iemand dan kan het gebeuren dat u bijvoorbeeld roept: “en als je nu niet ophoudt geef ik je een trap”. Is hier sprake van bedreiging? En stel dat u verdacht wordt van bedreiging, wat kunt u dan verwachten? Wat is de straf voor een bedreiging met de dood of zware mishandeling?
bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht of met zware mishandeling is strafbaar. Dit is in het Wetboek van Strafrecht vermeld (artikel 285).
“Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen, met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen of gemeen gevaar voor de verlening van diensten ontstaat, met verkrachting, met feitelijke aanranding van de eerbaarheid, met enig misdrijf tegen het leven gericht, met gijzeling, met zware mishandeling of met brandstichting, wordt gestraft”
Dat is een hele lap tekst, maar kortgezegd komt het erop neer dat u iemand heeft bedreigd met zwaar geweld (zware mishandeling) of de dood (doodsbedreiging). Dit kan mondeling of schriftelijk zijn gebeurd, bijvoorbeeld per whatsapp of email, Ook van belang is te weten dat het bedreigen met een gewone (eenvoudige) mishandeling níet strafbaar is gesteld als bedreiging. Dus iemand zeggen: 'ik ga je slaan' zal doorgaans (zonder verzwarende omstandigheden/context) onvoldoende zijn voor een veroordeling.
Als je in artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht kijkt dan is daar vermeld dat de straf voor bedreiging maximaal twee gevangenisstraf kan zijn. Welke straf wordt opgelegd hangt alleen écht af van de specifieke situatie.
Om dezelfde gevallen een gelijke straf op te leggen heeft het Openbaar Ministerie richtlijnen ontwikkeld. Ook de rechtbanken hebben richtlijnen ontwikkeld. Het uitgangspunt van de rechtbank voor bedreiging is (2025):
Vaak wordt een geldboete of een werkstraf opgelegd bij een enkele bedreiging zonder recidive. Maar let op: Van deze algemene uitgangspunten wordt regelmatig afgeweken, afhankelijk van de omstandigheden. Zo kan een ernstige bedreiging (woordelijk) richting een advocaat bijvoorbeeld zomaar leiden tot een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf, zo is in de praktijk gebleken. Of wordt gezien de omstandigheden /ernst een taakstraf opgelegd in plaats van de voorgeschreven geldboete.
Een veroordeling voor bedreiging betekent een aantekening op uw strafblad (documentatie).
Als u al eens eerder iemand heeft bedreigd en daar ook voor vervolgd bent, dan is dat een strafverzwarende omstandigheid wanneer u weer berecht wordt voor bedreiging. Dit wordt ook wel recidive en de straf zal dan in veel gevallen een derde hoger zijn, dan wanneer u nog niet eerder bent veroordeeld voor bedreiging. Ook worden de straffen verhoogd als de bedreiging is geuit richting een hulpverlener of politieagent.
In Nederland kan de Officier van Justitie beslissen om iemand te dagvaarden (voor de politierechter te brengen) of te kiezen voor buitengerechtelijke afdoening.
Wanneer de Officier van Justitie kiest voor dagvaarden, dan moet u voor de rechter verschijnen. De Officier van Justitie kan echter ook kiezen voor een om hoorgesprek, wil zeggen dat u niet voor de rechter hoeft te komen. Dit noemt men ook wel een om hoorzitting. Hierbij krijgt u van de Officier van Justitie een strafbeschikking aangeboden, een taakstraf of geldboete.
Belangrijk om te weten is dat een transactie of strafbeschikking net zo goed tot een strafblad leidt! Met een strafblad kan zijn dat u geen Verklaring Omtrent het Gedrag krijgt (VOG). Neem dus altijd eerst contact op met een advocaat als u een oproeping / uitnodiging krijgt voor een om hoorgesprek of omzitting voor bedreiging. Accepteer niet zomaar zonder voorafgaand overleg met een advocaat een straf. Temeer nu het eerste gesprek (consult) met ons altijd kostenloos is.
Bent u het niet eens met de strafbeschikking? U heeft slechts 14 dagen de tijd om in verzet te gaan, doet u dit niet of niet tijdig dan zult u de straf in de strafbeschikking moeten uitvoeren en staat de straf en uw strafblad vast. Wij adviseren bij een strafbeschikking om eerst te overleggen met een ervaren strafrechtadvocaat. Wie weet is de straf in de strafbeschikking wel veel te hoog, of zijn er redenen waardoor u juist helemaal geen straf hoort te krijgen. Is wellicht een vrijspraak mogelijk? Daarbij volgt de rechter zeker niet altijd zomaar de richtlijnen van het Openbaar Ministerie, die vaak hoger zijn dan de straf die de politierechter zou opleggen.
Strafrecht-Advocaat.nl werkt heel eenvoudig: vul het formulier in en dan neemt een van onze ervaren strafrechtadvocaten gratis contact met u op. Wij bespreken dan uw situatie met u even door. Kostenloos.
Mochten wij u verder bijstaan dan werke wij vaak ook op basis van gratis rechtshulp, dat wil zeggen een Pro Deo advocaat. Wij informeren u of u hiervoor in aanmerking komt en regelen dan ook meteen de aanvraag voor deze gratis rechtsbijstand. Mocht u hiervoor niet in aanmerking komen dan werken wij vaak voor vaste redelijke bedragen.
Gemiddelde score
★★★★★ ☆☆☆☆☆Vakkundig, oog voor detail en duidelijke communicatie ... Lees meer★★★★★ ☆☆☆☆☆
Direct gratis vrijblijvend advocaat contact bij bedreiging