Veroordeling voor bedreiging met brandstichting

Veroordeling voor bedreiging met brandstichting

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 7 november 2019 uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging.

Veroordeling voor bedreiging met brandstichting

De verdachte in deze zaak stond onder andere terecht voor bedreiging. Hij werd er immers van verdacht de slachtoffers, de eigenaar van een eetcafé en de werknemers, te hebben bedreigd met brandstichting.

 

Feiten en omstandigheden

De verdachte is met een jerrycan gevuld met vloeistof, gelijkend op benzine en met een vergelijkbare geur, naar het eetcafé gegaan. Daar aangekomen heeft hij met de vloeistof de voorgevel besprenkeld en de grond voor het café. Vervolgens heeft hij een papiertje aangestoken en dit op de grond gegooid voor het café, waarna hij is weggefietst. Uit de aangifte blijkt dat de eigenaar van het café, toen hij aankwam bij het pand, zag dat de tegels voor het café verkleurd waren. Ook rook hij een penetrante geur, door hem beschreven als een benzinegeur. Verder vond hij naast het pand een tas met de door de verdachte achtergelaten jerrycan.

 

Oordeel rechtbank Midden-Nederland

De rechtbank stelt voorop dat voor een veroordeling voor bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht onder andere is vereist dat de bedreiging van dien aard is en onder zodanige omstandigheden is begaan dat bij de slachtoffers de redelijke vrees kon ontstaan dat er brand zou worden gesticht, alsmede dat het opzet van de verdachte daarop was gericht.

De rechter oordeelde in deze zaak dat bovengenoemde handelingen van de verdachte onder zodanige omstandigheden zijn verricht dat deze in het algemeen de redelijke vrees kunnen opwekken dat er brand zou worden gesticht. Het feit dat een niet-brandbare vloeistof is gebruikt maakt dit oordeel niet anders.

 

Verklaring verdachte

De verdachte heeft verklaard dat hij gefrustreerd was over een incident dat had plaatsgevonden eerder die nacht. Hij wilde daarom een signaal afgeven naar de medewerkers van het café dat hij het gedrag van hen niet pikte. De rechtbank is van mening dat de verdachte wilde dat zijn handelingen bekend werden. De verdachte heeft voorts verklaard dat hij zich kan voorstellen dat zij zich bedreigd hebben gevoeld, daarmee staat de opzet van de verdachte vast.

Al met al acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging met brandstichting. Hiertoe is hij veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 80 uren. Als deze taakstraf niet of niet naar behoren wordt verricht zal de taakstraf worden vervangen voor 40 dagen hechtenis.

 

Strafrechtadvocaat bedreiging

Zelf verdacht van bedreiging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor bedreiging. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor bedreiging direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw zaak! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.