Bedreiging hulpverlener met insulinepen levert vier maanden gevangenisstraf op

Bedreiging hulpverlener met insulinepen levert vier maanden gevangenisstraf op

De rechtbank Gelderland heeft op 20 november 2019 uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging.

Bedreiging hulpverlener met insulinepen levert vier maanden gevangenisstraf op

De verdachte in deze zaak stond terecht voor bedreiging. Hij werd ervan verdacht het slachtoffer te hebben bedreigd door met een insulinenaald ofwel insulinepen prikkende bewegingen te maken en te roepen dat hij het slachtoffer ging vermoorden en verkrachten.

 

Feiten en omstandigheden

Het slachtoffer is hulpverlener op de afdeling waar de verdachte verblijft. De verdachte vroeg om zijn medicatie en spoot zichzelf, onder begeleiding van het slachtoffer, met de insulinepen in zijn buik. Vervolgens stak hij zijn hand met daarin de insulinepen met naald (zonder dop) naar voren, richting het slachtoffer, en zei dat hij het slachtoffer ermee ging vermoorden. De verdachte heeft naast diabetes ook hepatitis en syfilis. Vervolgens maakte de verdachte met de insulinepen met naald een dartbeweging naar het slachtoffer. Het slachtoffer stapte naar achter en gaf met verheven stem aan dat hij de pen neer moest leggen en de dop op de naald moest doen. De verdachte bleef herhalen dat hij haar ging vermoorden en verkrachten. Uiteindelijk deed hij de dop op de insulinepen. De verdachte bleef wederom tegen het slachtoffer zeggen dat hij haar ging vermoorden en verkrachten.

Een getuige, een collega van het slachtoffer, heeft verklaard dat de verdachte voorafgaand aan het incident insuline in zijn buik spoot. Nadat hij de insuline had ingespoten, wilde de verdachte zijn collega prikken. Ook heeft de getuige de bedreigingen, dat de verdachte het slachtoffer zou vermoorden en verkrachten, gehoord.

 

Oordeel rechtbank Gelderland

De rechtbank ziet geen reden te twijfelen dat de verdachte gooiende, prikkende bewegingen met een insulinepen met naald richting het slachtoffer heeft gemaakt. Dit volgt uit de verklaringen van het slachtoffer en de getuige. Ook heeft de verdachte verklaard dat hij een wijzende beweging met zijn hand richting het slachtoffer heeft gemaakt. Op grond van de aangifte en de verklaringen acht de rechtbank ook bewezen dat alle genoemde woorden tot het slachtoffer gericht zijn geweest en dat bij haar, zeker tegen de achtergrond van ook de insulinepen met naald, de redelijke vrees heeft kunnen ontstaan dat de verdachte zijn woorden om zou zetten in daden. De rechtbank acht derhalve de bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht en de bedreiging met verkrachting bewezen.

 

Vordering smartengeld

Het slachtoffer heeft smartengeld verzocht. De strafrechtadvocaat van de verdachte heeft bepleit dat het gevorderde bedrag (600 euro) niet in verhouding staat tot het incident. Daarnaast heeft de strafrecht advocaat gesteld dat de verdachte geen financiële middelen geeft om de vergoeding te betalen. De rechtbank volgt dit standpunt van de raadsman en stelt dat het huidige wettelijke stelsel niet voorziet in de mogelijkheid om binnen deze omstandigheden smartengeld toe te kennen. Derhalve is de vordering afgewezen. Wel is de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van vier maanden.

 

Strafrechtadvocaat bedreiging

Zelf verdacht van bedreiging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De raadsman zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor bedreiging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.