OM hoorzitting en voornemen tot opleggen van strafbeschikking

Omzitting of om hoorzitting

Bij een omzitting of om hoorzitting wordt u opgeroepen om bij de officier van justitie te komen. Het openbaar ministerie wil u dan een strafbeschikking opleggen. Dit is een straf die op uw strafblad wordt genoteerd en als erkenning van schuld geldt.

Als u verdacht bent van een strafbaar feit kan de officier van justitie besluiten u een dagvaarding te sturen. U moet dan bij de strafrechter komen, bijvoorbeeld politierechter of de meervoudige strafkamer.

Tegenwoordig is het ook mogelijk dat de officier van justitie u een oproeping stuurt om te verschijnen bij een zogenaamde om-hoorzitting, ook wel omzitting of om zitting genoemd. U krijgt dan een brief waarin u wordt opgeroepen te verschijnen. In de brief wordt ook vermeld dat er een voornemen tot het opleggen van een strafbeschikking bestaat en dat de officier van justitie u eerst wil horen. Als u dan aan deze zogenaamde strafbeschikking voldoet, hoeft u niet meer voor de rechter te verschijnen. 

Maar wat is nu precies een strafbeschikking? En is het verstandig de zaak niet voor de rechter te brengen?

 

Voornemen tot opleggen van een strafbeschikking; wat is een omzitting eigenlijk?

Voordat u met een voorstel instemt is het goed te weten wát nu eigenlijk een om zitting inhoudt. In feite is dit gewoon een gesprek met de officier van justitie. In dit gesprek geeft de officier van justitie aan waarvan u wordt verdacht en wordt u een strafbeschikking uitgereikt. Als advocaat vinden wij het een slechte zaak dat het wordt zitting wordt gebruikt, nu er namelijk géén rechter bij betrokken is. Sterker nog, wij hebben de ervaring dat niet alleen officieren van justitie deze zittingen (lees: besprekingen) doen, maar ook minder geschoolde en ervaren mensen, zoals een parketsecretaris, de assistent van de officier van justitie. Na de bezuinigingen van de afgelopen jaren komen wij ook steeds vaker lager geschoolde mensen tegen, zoals 'interventiejuristen'. Een duurwoord voor een persoon die namens de officier van justitie tijdens een hoorzitting u te woord staat en u een straf uitdeelt. Het moet eigenlijk niet veel gekker worden...

 

Strafblad na een strafbeschikking: Het risico van de strafbeschikking  bij een om zitting

Als u bij de omzitting een strafbeschikking accepteert, krijgt u gewoon een aantekening op uw justitiële documentatie. Dit noemt men ook wel het strafblad. Uw schuld staat dan vast en dit kan ook worden gebruikt bij een eventuele aanvraag van een verklaring over uw gedrag (VOG) die voor een baan nodig kan zijn. Het is dan ook van groot belang dat u zich hiervan bewust bent!

Regelmatig horen wij van onze klanten dat wordt aangegeven toch vooral akkoord te gaan met de strafbeschikking omdat anders op een zitting een hogere straf kan worden verwacht. Dit wordt zelfs in brieven van het openbaar ministerie als 'dreigement' vermeld! Dit is echter niet het geval. Wij doen veel strafzaken en doorgaans wordt door een officier van justitie ter zitting níet hoger geëist en nog zeldzamer is een door de rechter opgelegde straf die hoger is dan de eerdere strafbeschikking! Wij doen dit dan ook af als pure bangmakerij om u te bewegen toch vooral een strafbeschikking te accepteren, wat in het belang is van het openbaar ministerie. Het is immers goedkoper voor justitie om de gang naar de rechter te voorkomen...

 

Advocaat bij omzitting of hoorzitting direct inschakelen!

Als advocaat staan wij veel mensen bij tijdens de omzitting en het eventuele traject ná een hoorzitting, zoals eventueel bezwaar (verzet) tegen een strafbeschikking. Met grote regelmaat bereiken wij ter hoorzitting alsnog een sepot (einde zaak) of een voorwaardelijk sepot danwel lage straf. Mocht een vrijspraak mogelijk zijn en de officier van justitie (of lager geschoolde interventiejurist) niet met ons mee willen gaan, dan adviseren wij u in de gang naar de rechter om goed en zorgvuldig naar uw zaak te laten kijken. Zo nodig horen we getuigen in uw verdediging.

Regelmatig behalen wij vrijspraak in zaken waarin de jurist bij de omzitting gewoon nog weigerde te seponeren en straf eiste!

Als ervaren advocaat weten wij als geen ander hoe wij uw zaak moeten bepleiten en een officier van justitie of jurist kunnen overtuigen de zaak alsnog te seponeren of met een lage straf of voorwaardelijk sepot af te doen. Onze ervaring is dat dit voor uzelf lastig is, omdat het voor verdachten vaak een kwestie is van 'kiezen of delen' ('take it or leave it'). Bovendien zit u in een afhankelijke situatie waar u kwetsbaar bent om u te laten overhalen. Het is dan ook belangrijk bij een oproeping voor een omzitting u altijd te laten adviseren door een ervaren advocaat.

Als u het formulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat men wij gratis en vrijblijvend contact met u op.

Oproeping omzitting & om hoorziting

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
  • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Contactformulier advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


[]

Strafrechtadvocaat legt uit: Wat is een om zitting?

Uitleg over de om hoorzitting

Strafrechtadvocaat legt uit: Wat is een tomzitting?

Strafrecht advocaat: TOM zitting wat is dat?

Uitleg over de om transactiezitting

Actualiteit omzitting