Horizontale fraude in spotlights

Horizontale fraude in de spotlights

Heeft u een oproep ontvangen voor een OM-zitting terwijl u zelf juist slachtoffer bent van horizontale fraude? Lees dan verder.

Als ik de app van mijn bank open dan zie ik de volgende waarschuwing staan:

‘Let op: internetcriminelen gebruiken nu allerlei vormen van fraude. Zoals oplichting via whatsapp, sms en e-mail. Ook kun je via Marktplaats of de telefoon benaderd worden. Bekijk hoe je deze fraude herkent en wat je het beste kunt doen als je ermee te maken krijgt.’

Een gewaarschuwd mens telt voor twee zou je dan denken. Maar niets is minder waar, helaas. Vandaag de dag worden steeds meer mensen slachtoffer van fraude zoals hierboven weergegeven. Het heeft zelfs zulke grote vormen aangenomen dat voor deze manier van fraude wordt gewaarschuwd in reclamespotjes op de televisie.

 

Slachtoffer van fraude en toch verdacht worden van een strafbaar feit?

Wat veel mensen van deze vorm van fraude niet begrijpen is dat zij als slachtoffer toch kunnen worden aangemerkt als verdachte van bijvoorbeeld witwassen. Hoe kan dit nu toch? Deze vorm van fraude brengt voor de slachtoffers met zich mee dat zij zich in sommige gevallen zelf juist strafbaar maken aan een strafbaar feit doordat zij geld op hun rekening hebben ontvangen welke afkomstig is van een strafbaar feit. Kort gezegd: ze hebben zich schuldig gemaakt aan witwassen en in sommige gevallen worden ze zich hier pas van bewust als het door de politie aan ze wordt uitgelegd nadat ze een oproep hebben ontvangen dat zij als verdachte zijn aangemerkt in een strafrechtelijk onderzoek.

 

Oproep OM-zitting

Nadat er een verklaring is afgelegd bij de politie is het aan de officier van justitie om een oordeel te vellen over de zaak. Er zijn verschillende opties voor de officier om een strafzaak af te doen: het uitvaardigen van een strafbeschikking, een uitnodiging voor een OM-zitting of bijvoorbeeld het dagvaarden van de verdachte voor de politierechter.

In het geval van een zitting bij de officier van justitie wordt een oproep voor een OM-zitting uitgereikt. Dit betreft een informeel gesprek bij de officier van justitie in het bijzijn van de verdachte en zijn of haar advocaat. De officier zal zijn standpunt toelichten en de advocaat zal namens de verdachte verweer voeren. Aan het eind van de zitting kunnen partijen overeenstemming hebben bereikt en dan zal er een strafbeschikking worden opgemaakt. Het is ook mogelijk dat de zaak alsnog geseponeerd wordt of aan de politierechter wordt voorgelegd.

 

Aangemerkt als verdachte van horizontale fraude? Neem contact op.

Bent u aangemerkt als verdachte van horizontale fraude dan raden wij u aan direct contact op te nemen met een van onze strafrechtadvocaten. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het strafrecht en werken landelijk. Horizontale fraude is een feit waarbij slachtoffers als verdachte worden aangemerkt en waar wij u graag als gespecialiseerde strafrechtadvocaat begeleiden in dit proces. Wij bespreken met u de mogelijkheden en adviseren u bij de OM-zitting. Indien nodig zullen wij u bijstaan als uw zaak aan de Politierechter voorgelegd wordt. Twijfelt u nog of u een advocaat nodig heeft, neem dan vrijblijvend contact met ons op.