Horizontale fraude: gebruikt als geldezel inzake bankpasfraude of pinpasfraude

Horizontale fraude: gebruikt als geldezel inzake bankpasfraude of pinpasfraude

Bankpasfraude of pinpasfraude: wat als u bent gebruikt als geldezel?

De laatste tijd ontvangen we steeds vaker verzoeken van mensen die zijn gebruikt als geldezel inzake bankpasfraude of pinpasfraude.

 

Geldezel, ‘money mule’ of katvanger inzake bankpasfraude en pinpasfraude

Als we het hebben over bankpasfraude en pinpasfraude dan denken we automatisch aan mensen die zich hier voor hebben laten lenen of gebruiken. Deze personen worden ook wel geldezel, ‘money mule’ of katvangers genoemd. Een geldezel, ‘money mule’ of katvanger is iemand die zijn of haar rekening heeft laten gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te laten maken of voor het witwassen van crimineel geld. Ook hebben in veel voorkomende gevallen geldezels hun betaalpas en pincode afgestaan aan criminelen zodat deze vrij gebruikt kunnen maken van de bankrekening van de geldezel.

 

Het ronselen van geldezels voor bankpasfraude of pinpasfraude

Geldezels worden vaak door criminelen geronseld. Dit ronselen gebeurt bijvoorbeeld via Social Media of Facebook. In de praktijk maken wij vaak mee dat SnapChat een veelvoorkomend medium is om geldezels te ronselen. De politie heeft onlangs ook een opvallende stijging van fraudeurs en oplichters die via SnapChat hun slag proberen te slaan. De stijging van deze fraudevariant past in het beeld dat cybercrime in het algemeen sterk in opmars is. Ten opzichte van vorig jaar is bankbasfraude / pinpasfraude en fraude met bankrekeningnummers in het algemeen gestegen met maar liefst 67 %.

 

De wederdienst van de geldezel bij bankpasfraude of pinpasfraude

Dat de zon voor niets op gaat is wel bekend, maar in het geval u bent gebruikt als geldezel inzake bankbasfraude of pinpasfraude heeft u als geldezel hier vrijwel altijd een vergoeding voor ontvangen van de persoon die u uw gegevens heeft verstrekt. Uitzonderingen op het voorgaande zijn natuurlijk altijd mogelijk maar normaliter krijgt de geldezel betaald voor zijn of haar diensten. Het besef dat zijn of haar rekening in het geval van bankpasfraude of pinpasfraude gebruikt wordt voor het wegsluizen van gestolen geld, komt meestal pas later.

 

Bankpasfraude of pinpasfraude, de rol van de geldezel

In het geval van bankpasfraude of pinpasfraude zoeken criminelen een manier om hun op illegale wijze verkregen geld weg te sluizen. Het is ook goed mogelijk dat bijvoorbeeld een marktplaatsoplichter producten via marktplaats ‘verkoopt’ en het geld op uw rekening laat uit betalen om het vervolgens met de door u verkregen bankpas en pincode van de bank te halen. Omdat de geldstromen via de bankrekening van u als geldezel verlopen, maakt u zich daarmee strafbaar aan een strafbaar feit. Niet alle gevallen van bankpasfraude of pinpasfraude zijn ‘zwart/wit’. Het is goed mogelijk dat u wordt benaderd met een zielig verhaal over geblokkeerde rekeningen, familieleden die in een ver land wonen en geen bankrekening hebben en daarom geld op uw rekening willen sturen, een roodstand waardoor het geld op de eigen rekening niet opgenomen zou kunnen worden en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen.

 

Geldezel aangehouden op verdenking van horizontale fraude: bankpasfraude of pinpasfraude

Op het moment dat uw rekening in beeld komt bij dergelijke dubieuze transacties dan zal de politie u uitnodigen voor een politieverhoor om uw aandeel in het geheel te onderzoeken. Bankpasfraude en pinpasfraude wordt in de uitnodigingsbrief voor het politieverhoor door de politie vaak aangeduid als horizontale fraude (fraude tussen burgers onderling). In het geval van bankpasfraude of pinpasfraude is aanhouding op heterdaad niet altijd mogelijk waardoor de politie ervoor kan kiezen de geldezel uit te nodigen voor het afleggen van een verklaring op het politiebureau, het zogenaamde politieverhoor.

 

Gebruikt als geldezel inzake bankpasfraude of pinpasfraude? Neem direct contact op!

Bent u gebruikt als geldezel inzake bankpasfraude of pinpasfraude en heeft u een brief ontvangen van de politie voor een politieverhoor, of heeft u een oproepingsbrief ontvangen voor een OM-zitting of een dagvaarding? Neem dan direct contact op meteen van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten.