Whatsapp fraude: Advocaat Cybercrime

Als strafrechtadvocaat krijgen wij regelmatig te maken met zogenaamde whatsapp fraude. Bij deze vorm van oplichting worden via whatsapp mensen overgehaald geld over te maken op een bankrekening, vaak van een Geldezel (Money Mule) of katvanger, waarbij men zich voordoet door identiteitsfraude als iemand anders.

Wat is whatsapp fraude?

Whatsappfraude is een vorm van oplichting. 

Door het sturen van een bericht via het sociale media programma whatsapp, wordt iemand bewogen tot het afgeven van een goed, vaak geld. Dit door leugens of het zich voordoen als iemand anders, dus identiteitsfraude.

Voorbeeld:

Men stuurt bijvoorbeeld een bericht aan een persoon waarin men zich voordoet als een dochter en geeft aan dat de telefoon kwijt is en men een ander nummer heeft. Vervolgens wordt dan gevraagd omdat de rekening niet kan worden benaderd een rekening 'voor te schieten' en een bedrag over te maken aan een zogenaamde schuldeiser. Vervolgens wordt dan een bankrekeningnummer doorgegeven van de oplichter, maar vaker nog van een zogenaamde geldezel of katvanger. Deze persoon heeft de pinpas dan aan de oplichter gegeven die het geld na het overmaken snel met een pinpas van de bankrekening afhaalt bij een pinautomaat. Deze geldezelf maakt zich daarmee overigens vaak schuldig aan witwassen

 

Voorbeeld-2:

De oplichter stuurt een bericht en doet voor alsof de bank een bericht stuurt, zoals de ABN-Amro bank, Rabobank of de ING-bank. Er zijn bijvoorbeeld problemen met de rekening, zoals een zogenaamde fraudemelding waarbij wordt verzocht in te loggen op een rekening om direct de bankgegevens te wijzigen. Vaak wordt het slachtoffer van deze vorm van whatsappfraude dan naar een nep-webstite geleid. Zodra men in het bezit is gekomen van alle gegevens wordt de bankrekening van het slachtoffer geplunderd.

 

Straf voor whatsapp fraude

Op whatsappfraude staan hoge straffen. Zeker omdat de oplichters vaak buiten schot blijven, worden in dit soort zaken vaak hoge werkstraffen opgelegd maar ook regelmatig gevangenisstraf. De richtlijnen van het openbaar ministerie voor dexe vorm van fraude geven een uitgangspunt. uw advocaat zal die met u bespreken en na ontvangst van de stukken vaak al een inschatting kunnen geven.

 

Strafrechtadvocaat bij OM hoorzitting of politieverhoor

Het is belangrijk om direct contact met een strafrechtadvocaat op te nemen als u van whatsappfraude wordt verdacht. Als cybercrime advocaat  hebben wij veel ervaring in deze strafzaken en kunnen wij snel de zaak met u bespreken en de beste verdediging met u voeren. Dit kan al bij het politieverhoor, waar het afleggen van een verklaring later tegen u kan worden gebruikt. Ook staan wij veel mensen bij tijdens een zogenaamde om-zitting of bij depolitierechter als u een dagvaarding heeft ontvangen.

Mocht u worden verdacht van whatsappfraude, neem dan direct contact met een advocaat op door het invullen van het contactformulier!

mr. Sander Arts

Whatsapp fraude advocaat

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar strafrechtadvocaat. Hij behandelt fraude en cybercrime

Contactformulier Whatsapp-fraude

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Actualiteit whatsapp fraude

Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.

Contactformulier Whatsapp fraude

Direct gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.