Strafrechtadvocaat - verboden wapenbezit

Wet Wapens en Munitie

In Nederland is wapenbezit verboden, bijvoorbeeld omdat het de kans op ongelukken en geweld verhoogt. Volgens de Wet Wapens en munitie is het verboden wapens te bezitten en te gebruiken, er bestaat enkel een uitzondering voor (sport)schutters en jagers. Deze mogen een wapen gebruiken en bezitten indien zij hiervoor een vergunning hebben en zich houden aan de regels die in de Wet Wapens en munitie zijn gesteld. Indien u geen vergunning heeft, is het dus verboden een wapen te gebruiken of te bezitten.

Welke wapens zijn volgens de wet verboden?

In de Wet Wapens en munitie is omschreven welke wapens verboden zijn. Onder verboden wapens vallen onder andere pistolen, boksbeugels, stiletto’s, revolvers, geweren, werp- en vlindermessen, katapulten, handgranaten, militaire wapens, alarmpistolen, maar ook bijvoorbeeld pepperspray wordt aangemerkt als een verboden wapen. Daarnaast is het strafbaar om een nepwapen te bezitten of te gebruiken. Nepwapens zijn te omschrijven als wapens die wat betreft de vorm en afmetingen sprekend lijken op echte wapens. Bij de beoordeling of het een nepwapen betreft is de kleur niet bepalend, het gaat enkel om de vorm en de afmeting van het nepwapen, deze moet sprekend lijken op een echt wapen.

 

Overige categorieën

Het bezit en het gebruik van bijvoorbeeld kruisbogen, wapenstokken, zwaarden, harpoenen en enkele luchtdrukwapens is in Nederland in beginsel voor meerderjarigen niet verboden. Hier geldt echter een uitzondering op. Sommige handelingen, waaronder het dragen of het zichtbaar hebben ervan op de openbare weg is wel verboden. U handelt in dat geval dus alsnog in strijd met de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent verboden wapenbezit.

Daarnaast kunnen ook voorwerpen die in het dagelijks leven niet zijn aan te merken als wapen, onder bepaalde omstandigheden worden gezien als wapen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een honkbalknuppel. In beginsel is het bezit van een honkbalknuppel niet strafbaar, maar wanneer u er iemand mee slaat kan het alsnog worden aangemerkt als wapen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een (keuken)mes. Tot slot is ook het bezit van munitie verboden in Nederland.

 

Wapenwetgeving is lastige materie

De wetgeving omtrent verboden wapenbezit is lastige materie, die is ondergebracht in verschillende besluiten. Het komt niet zelden voor dat het de vraag is of een bepaald voorwerp is aan te merken als een wapen onder de verboden wapens. Deze vraag zal worden voorgelegd aan een specialist bij de politie, die zijn bevindingen beschrijft in een deskundigenrapport. Klopt dit rapport wel? Een ervaren strafrechtadvocaat kan dit tot de bodem voor u uitzoeken, waardoor een mogelijke veroordeling achterwege blijft!

 

Straffen voor verboden wapenbezit

De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Een gevangenisstraf voor het bezit of gebruik van een vuurwapen is dan ook eerder regel dan uitzondering. Een veroordeling voor verboden wapenbezit leidt tot een strafblad. Een strafblad kan nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), wat weer nadelige gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld uw werk. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan indien u wordt verdacht van verboden wapenbezit, zodat een strafblad, indien mogelijk, kan worden voorkomen!

 

Strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit

Bijvoorbeeld gezien het feit dat verboden wapenbezit lastige materie is en er forse straffen staan op het bezit of gebruik van een wapen, is het niet onverstandig een ervaren strafrecht advocaat in te schakelen! De advocaten van strafrecht-advocaat.nl hebben ervaring met de materie en zullen voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor verboden wapenbezit. Neemt u gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor bijstand in uw strafzaak voor verboden wapenbezit te bespreken. Het eerste contact is altijd geheel gratis en vrijblijvend!

Direct contact met strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteiten verboden wapenbezit

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen