Gevangenisstraf voor voorhanden hebben vuurwapen met munitie op Koningsdag

Gevangenisstraf voor voorhanden hebben vuurwapen met munitie op Koningsdag

De rechtbank Rotterdam heeft op 1 augustus 2019 uitspraak gedaan in een zaak over onder andere verboden wapenbezit.

Gevangenisstraf voor voorhanden hebben vuurwapen met munitie op Koningsdag

De verdachte in deze zaak stond terecht voor verboden wapenbezit. Hij werd er immers van verdacht zich op staat te hebben begeven met een pistool en bijbehorende munitie op Koningsdag, waar duizenden feestende mensen aanwezig waren. Daarnaast stond de verdachte terecht voor het aanwezig hebben van 2,2 gram cocaïne. Het opzettelijk aanwezig hebben van cocaïne is door de verdachte bekend.

 

Verklaring verdachte

De verdachte heeft verklaard dat hij op Koningsdag een tas van een vriend in bewaring had gekregen. De verdachte wist naar eigen zeggen niet dat er een vuurwapen met munitie in die tas zat. De politie heeft het vuurwapen met de munitie in eerste instantie ook niet gezien in de tas, aldus de verdachte.

 

Oordeel rechtbank Rotterdam

De rechtbank stelt voorop dat voor een bewezenverklaring van het voorhanden hebben van een verboden wapen en munitie vereist is dat de verdachte zich in meer of mindere mate bewust is geweest van de aanwezigheid van dat wapen en dat de verdachte de beschikkingsmacht over het wapen gehad moet hebben.

De rechtbank oordeelt dat de verklaring van de verdachte, dat hij geen weet had van de inhoud van de tas, niet aannemelijk is geworden. Deze verklaring is door de verdachte tijdens de terechtzitting voor het eerst afgelegd. Op eerdere momenten, zoals tijdens het politieverhoor en later tijdens het verhoor door de rechter-commissaris, heeft de verdachte daar geen verklaring over afgelegd. Tevens is de verklaring niet te controleren, omdat de verdachte niet heeft willen zeggen wie die tas aan hem zou hebben gegeven. Gelet op deze feiten en op het feit dat de verdachte de tas bij zich droeg, gaat de rechtbank ervan uit dat de verdachte zich bewust is geweest van de aanwezigheid van het vuurwapen met de munitie en dat hij daar de beschikkingsmacht over heeft gehad.

 

Strafoplegging

De verdachte heeft zich op Koningsdag op straat begeven met een pistool en bijbehorende munitie in een gebied waar op dat moment duizenden mensen aanwezig waren. De verdachte had daarnaast 2,2 gram cocaïne bij zich en hij had naar eigen zeggen zowel harddrugs als alcohol gebruikt. De verdachte heeft door tijdens een drukbezocht evenement een geladen vuurwapen voorhanden te hebben terwijl hij onder invloed verkeerde van alcohol en drugs een onaanvaardbaar gevaar voor de veiligheid van anderen in het leven geroepen. Het is algemeen bekend dat vuurwapenbezit niet zelden leidt tot (ondeskundig) gebruik ervan, met alle ernstige gevolgen voor anderen van dien. Daarnaast is gebleken dat de verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 maanden.

 

Strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

Zelf verdacht van verboden wapenbezit? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan. De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij  werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.