Gevangenisstraf voor voorhanden hebben automatisch vuurwapen waarmee man is doodgeschoten

Gevangenisstraf voor voorhanden hebben automatisch vuurwapen waarmee man is doodgeschoten

De rechtbank Amsterdam heeft op 1 november 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verboden wapenbezit.

Gevangenisstraf voor voorhanden hebben automatisch vuurwapen waarmee man is doodgeschoten

De verdachte in deze zaak stond terecht voor verboden wapenbezit. Hij werd er immers van verdacht een machinegeweer en munitie voorhanden te hebben gehad.

 

Feiten en omstandigheden

Voorafgaand aan het incident heeft er een zeer ernstig misdrijf plaatsgevonden. Een slachtoffer is namelijk, in het bijzijn van zijn zwangere vriendin, doodgeschoten vlakbij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Eerder die avond heeft er een ruzie plaatsgevonden tussen de verdachte en zijn vriendengroep en het slachtoffer, waarbij de verdachte in zijn wang is gestoken met een scherp voorwerp door het slachtoffer. De groep is richting het Academisch Medisch Centrum gegaan, zodat verdachte zich aan zijn wond kon laten helpen. Onderweg hiernaartoe komt de groep het slachtoffer en zijn vriendin onverwachts weer tegen, waarna er een nieuwe confrontatie plaatsvindt. Op het moment dat het slachtoffer een stap in de richting van de groep zet wordt hij door de medeverdachte met een machinegeweer neergeschoten, als gevolg waarvan hij komt te overlijden. De medeverdachte is hiertoe veroordeeld tot doodslag.

Nadat de medeverdachte met het machinegeweer het slachtoffer heeft doodgeschoten, geeft hij het wapen aan de verdachte. De verdachte heeft bekend dat hij het wapen in zijn handen heeft gehad. Hij heeft immers verklaard dat hij het wapen ineens in zijn handen gedrukt kreeg en dat hij het toen snel heeft weggegooid. Hij was immers bang en het leek hem niet verstandig het wapen bij zich te hebben, waardoor hij het heeft weggegooid. Het machinegeweer is de volgende ochtend aangetroffen.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De verdachte heeft bekend dat hij het wapen van de medeverdachte, nadat het slachtoffer ermee is doodgeschoten, heeft gekregen. Vervolgens heeft hij het wapen over het hek gegooid. De rechtbank is, in lijn met de strafrechtadvocaat, van mening dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte zich van de aanwezigheid van het wapen bewust is geweest voordat er door de medeverdachte mee werd geschoten. Dit wordt anders vanaf het moment van schieten, vanaf dit moment is de verdachte zich bewust geweest van de aanwezigheid van het wapen. De verdachte heeft het wapen van medeverdachte in de handen gedrukt gekregen en heeft daarmee dus de beschikkingsmacht over het wapen gehad. Het korte tijdsbestek van het in handen hebben maakt dat niet anders. De verdachte heeft het geweer niet teruggegeven aan de medeverdachte of het onmiddellijk uit zijn handen laten vallen, maar heeft daarover een daad van beschikking verricht door ermee weg te rennen en het vervolgens over het hek te gooien.

Van het tenlastegelegde medeplegen is geen sprake, omdat de rechter uit de stukken niet kan afleiden dat er sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de medeverdachte en de verdachte. De medeverdachte heeft het wapen in de handen van de verdachte gedrukt en is vervolgens weggefietst, waardoor er geen bewijs is van onderlinge afspraken daarover. Daarnaast is de rechtbank, in lijn met het pleidooi van de strafrechtadvocaat, van mening dat het wapen op het moment dat de verdachte het in handen kreeg, geen munitie meer bevatte, waardoor de verdachte van het voorhanden hebben daarvan is vrijgesproken. Wel acht de rechtbank bewezen dat de verdachte een machinegeweer voorhanden heeft gehad. Hiertoe is de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 120 dagen, waarvan 56 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

 

Strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

Zelf verdacht van verboden wapenbezit? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.