Strafrechtadvocaat - Aanhouding politie en voorlopige hechtenis

Politie mag een verdachte aanhouden wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat hij schuldig is aan een strafbaar feit. Als iemand op heterdaad wordt betrapt, dan mag een eenieder (dus u en ik) zelf overgaan tot aanhouding en de persoon zijn vrijheid ontnemen totdat de persoon aan politie is overgedragen. 

In beide gevallen moet de aanhouding en het geweld dat eventueel daarbij wordt gebruikt proportioneel zijn. Dat wil zeggen dat het geweld in verhouding moet staan tot de aanhouding. 

 

Ophouden voor onderzoek

Nadat de verdachte is aangehouden gaan de wettelijke termijnen voor het vasthouden van de verdachte lopen. De politie mag u maximaal 6 uur vasthouden voor onderzoek. Hierbij moet u rekening houden dat de tijd tussen 00.00 en 09.00 ’s ochtends niet worden meegerekend. In deze nachtelijke uren mag de politie u echter wel verhoren. De politie kan u dus maximaal 15 uren vasthouden voor het doen van onderzoek. Onder het doen van onderzoek valt het verhoren, afnemen van vingerafdrukken of achterhalen van uw identiteit.
 

In verzekering stellen

Indien de politie u na de aanhouding langer wil houden dan de termijn voor het onderzoek, maximaal 15 uur, dan dient u in verzekering te worden gesteld. Deze inverzekeringstelling kan niet voor alle misdrijven worden gevorderd. Sommige misdrijven en overtredingen zijn uitgesloten. 

Sinds de zogenaamde 'Saldüz jurisprudentie' heeft u recht op rechtsbijstand door een advocaat voorafgaande aan uw politieverhoor. De politie is verplicht om u hierop te wijzen. Sinds 1 maart 2016 heeft een aangehouden verdachte ook het recht op een advocaat tijdens het politieverhoor. Doe niet zomaar afstand van dit recht op consultatie.

Een advocaat kan u tips wat wel of niet te doen tijdens een politieverhoor, kan vertellen wat u te wachten staat en advies geven over uw zwijgrecht. Houd deze adviezen goed in uw achterhoofd tijdens het politieverhoor, want een afgelegd verklaring is moeilijk terug te draaien!

Het is dan ook verstandig om zo spoedig mogelijk contact met een advocaat via strafrecht-advocaat.nl op te nemen, zeker als u verwacht door politie te worden verhoord of te worden aangehouden.

KLIK HIER & VUL HET FORMULIER IN VOOR DIRECT GRATIS CONTACT MET EEN ERVAREN STRAFRECHT ADVOCAAT
 

Rechter-commissaris: De bewaring

Na 3 dagen inverzekeringstelling dient u voor een rechter te verschijnen. Deze rechter bepaalt dan of er juridische redenen zijn om uw langer vast te houden. Één grond is voldoende. Deze gronden zijn als volgt:

 • Vluchtgevaarlijk
 • Feit waarop 12 jaar of meer gevangenisstraf gesteld is en wanneer er maatschappelijke onrust zou ontstaan als de verdachte wordt vrijgelaten
 • Gevaar voor herhaling van een feit waarop 6 jaar of meer gevangenisstraf op staat, of een feit waardoor de gezondheid of veiligheid in gevaar kan worden gebracht of algemeen gevaar voor goederen kan ontstaan
 • Eerdere veroordeling van minder dan 5 jaar geleden voor bedreiging, mishandeling, diefstal, verduistering, oplichting, vernieling, of heling
 • Onderzoek dat de politie nog moet verrichten, dat mogelijk bij invrijheidstelling van de verdachte zou kunnen worden gefrustreerd of belemmerd, ook wel collusiegevaar genoemd.

De rechter kan de voorlopige hechtenis verlenen (bewaring) voor een termijn van 14 dagen. Bij de Rechter-commissaris wordt ons als uw advocaat een kopie van het procesdossier verstrekt, zodat u zich inhoudelijk kunt verweren. Ook unnen wij als uw advocaat verweer voeren tijdens de zitting tegen de vordering tot inbewaringstelling. Hier hebben wij veel ervaring mee.
 

Gevangenhouding

Indien men u na de bewaring nog langer wil houden, dan kan de Officier van Justitie een vordering indienen tot gevangenhouding bij de Raadkamer van de Rechtbank. De raadkamer beslist dan over de gevangenhouding en deze kan maximaal 90 dagen zijn. Wanneer de Officier van Justitie om gevangenhouding verzoekt dan wordt u verhoord door de Raadkamer en kan uw advocaat weer een verweer voeren en deze keer een schorsingsverzoek doen. Dit schorsingsverzoek zal vrijwel altijd gebaseerd zijn op het anticipatiegebod. Het anticipatiegebod houdt in dat de Raadkamer rekening moet houden met een te verwachten gevangenisstraf. Is de kans groot dat u geen gevangenisstraf zal krijgen, dan mag de Raadkamer u niet gevangenhouden. Gevangenhouding vindt slechts in de zwaardere strafkwesties plaatst.

Ten tijde van de inverzekeringstelling kunt u doorgaans geen contact hebben met derden (waaronder familie). Uw advocaat kan contact met hen opnemen en via hem/haar kunt u met hen communiceren, tenzij het opsporingsbelang zich daar tegen verzet.
 

Bijstand door een advocaat

Bijstand van een advocaat in de voorlopige hechtenisfase is van evident belang, omdat er juridisch verschillende mogelijkheden zijn de voorlopige hechtenis aan te vechten. Zo zou u schorsing kunnen vragen in verband met persoonlijke omstandigheden of kunnen aanvechten dat voorlopige hechtenis niet noodzakelijk is. Tussentijds is het mogelijk om een opheffingsverzoek in te dienen of in hoger beroep te gaan tegen diverse beslissingen van de Rechtbank over de voorlopige hechtenis. Hiervoor gelden wetttelijke termijnen en dit is slechts één keer mogelijk. Het is dus verstandig goed te kiezen wanneer u hiervan gebruik maakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat wij een verdachte 'vrijkrijgen'  in hoger beroep, terwijl de medeverdachte(n) blijven vastzitten omdat die hun rechten (te snel) hadden verspeeld...

Wanneer u het contactformulier invult dan neemt een van onze advocaten gratis contact met u op. Wij geven altijd een eerlijk en duidelijk advies en geven u aan wat u het beste kunt doen

Direct contact met een Strafrechtadvocaat voor uw zaak

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Nieuwsartikelen voorlopige hechtenis en aanhouding