Strafrechtadvocaat – ontucht

Ontucht & Advocaat

Wanneer u verdacht wordt van ontucht dan wordt u verdacht van een zwaar strafbaar feit. Niet alleen kunt u een zware straf krijgen bij een veroordeling, maar tijdens het politieonderzoek kunt u ook in voorlopige hechtenis worden genomen. Het is dan ook verstandig om gebruik te maken van rechtsbijstand van één van onze advocaten. Uw advocaat weet wat u kan verwachten, kan u tips geven voor tijdens het politieverhoor en mag tegenwoordig ook aanwezig zijn bij het politieverhoor als u bent aangehouden.

Ontucht, wat betekent het?

In het Wetboek van Strafrecht staan veel strafbare feiten opgesomd en voor ontucht kent het Wetboek twee artikelen die van belang zijn: artikel 244 en artikel 245. In artikel 244 staat ontucht met kinderen tussen de 0 tot 11 jaar centraal en in artikel 245 ontucht met kinderen tussen de 12 en 15 jaar. De wetteksten van de twee artikelen luiden als volgt:

 Artikel 244 Wetboek van Strafrecht
"Hij die met iemand beneden de leeftijd van twaalf jaren handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete."

Artikel 245 Wetboek van Strafrecht
"Hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete."

Zoals u kunt lezen volgt uit beide artikelen dat er voor ontucht sprake moet zijn van het seksueel binnendringen van het lichaam van een minderjarig kind. In Nederland is de Hoge Raad de hoogste rechterlijke instantie en zij kunnen een uitleg geven aan bepaalde termen in een wettekst. Zo heeft de Hoge Raad geoordeeld dat ook wanneer de verdachte en/of het slachtoffer niet echt seksuele gevoelens heeft ervaren, de handeling toch wordt beschouwd als seksueel binnendringen. Daarbij is ook nog van belang dat het binnendringen niet met vingers, een penis of handen hoeft hebben plaatsgevonden. Het binnendringen kan ook gebeuren met een bijvoorbeeld een voorwerp of een tong. Als iemand de billen, lippen of vagina aanraakt is er geen sprake van binnendringen op seksueel gebied.
 

Wanneer is iemand minderjarig?

Voor ontucht moet er sprake zijn van het seksueel binnendringen van het lichaam van een minderjarig kind. Van een minderjarig kind is sprake als het kind jonger is dan 16 jaar. Hierbij maakt het voor de ontuchtelijk handelingen van de verdachte niet uit of hij wist of redelijkerwijs behoorde te vermoeden dat het slachtoffer nog niet ouder was dan 16 jaar. De verdachte is dan toch strafbaar wanneer dit achteraf niet zo blijkt te zijn.
 

Voorlopige hechtenis & een advocaat

Bij sommige strafbare feiten kan de politie u in voorlopige hechtenis nemen. Dit is afhankelijk van het feit waarvoor u beschuldigd wordt, of de verdenking tegen u van voldoende mate is en of er redenen zijn om de verdachte langer in voorarrest te houden. Voorlopige hechtenis is toegestaan bij strafbare feiten waarop de maximale gevangenisstraf 4 jaar of meer is en er worden in artikel 63 van het Wetboek van Strafvordering ook speciale artikelen aangewezen waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Voor ontucht kunt u maximaal een gevangenisstraf van 6 of 8 jaar krijgen en dus is voorlopige hechtenis toegestaan. Daarnaast moeten er ook ernstige bezwaren bestaan tegen de verdachte.

Wanneer u wordt verdacht van ontucht dan is het goed mogelijk dat de politie u in voorlopige hechtenis neemt. Dit houdt in dat u maximaal drie dagen in voorarrest kan worden gehouden!
 

Straffen voor ontucht

In het Wetboek van Strafrecht staat bij elk strafbaar feit een maximale straf die de rechter kan opleggen. Deze maximale straffen worden doorgaans niet opgelegd, maar veelal wordt de richtlijn voor strafmaat van het Openbaar Ministerie (OM) gevolgd. De richtlijn voor ontucht is in 4 categorieën verdeeld:

 • Minderjarige dwingen getuige te zijn van seksuele handelingen (artikel 248 WvSr) = 2 weken tot 6 maanden gevangenisstraf
 • Ontuchthandelingen waarbij sprake is van aanraking tussen verdachte en slachtoffer = 3 tot 12 maanden gevangenisstraf
 • Ontuchtige handelingen waarbij naakte geslachtsdelen aangeraakt worden (hieronder vallen ook oraal, vaginaal of anaal binnendringen anders dan met een geslachtsdeel) = 12 tot 36 maanden gevangenisstraf
 • Alle ontuchtige handelingen waarbij sprake is van oraal, vaginaal of anaal binnendringen met een geslachtsdeel = 15 tot 48 maanden gevangenisstraf

De straffen voor ontuchthandelingen zijn flink zoals u hierboven kunt zien. Als u wordt verdacht van ontucht dan is het dus zeker verstandig om direct contact op te nemen met een advocaat. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in strafrecht en ontuchtzaken en weten dus waar zij naar moeten zoeken in het bewijs zodat u een lage straf krijgt of zelfs vrijgesproken wordt.

Als u het contactformulier invult of contact met ons opneemt dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.
 

Strafrecht-advocaat.nl

Bij Strafrecht-advocaat.nl werken wij alleen met ervaren strafrechtadvocaten en geven wij een eerlijk en duidelijk advies. De Strafrecht Advocaat is aangesloten bij de Orde van Advocaten en bij de Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten (NVSA). Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat voor iedereen een ervaren strafrechtadvocaat beschikbaar is, ook als u onvermogend bent. Wij werken daarom ook op basis van Pro Deo, ook wel gratis rechtsbijstand genoemd. Wij kunnen voor u onderzoeken of u in aanmerking komt en zo ja dan doen wij een aanvraag bij de Raad voor Rechtsbijstand. Blijkt uit het onderzoek dat u toch niet in aanmerking komt? Wij bespreken met u een vaste prijs of goedkoper uurtarief, zodat u geen torenhoge rekening hoeft te verwachten. Een eerste gesprek is daarnaast ook bij ons altijd gratis, u hoeft dus niet te denken dat wij meteen uren gaan schrijven! Wordt u verdacht van ontucht of heeft u vragen? Vul het contactformulier in en wij nemen gratis contact met u op.

Direct contact met advocaat bij verdenking ontucht

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit ontucht