Geldezel of Katvanger Strafzaak

Direct een advocaat bij politieverhoor of strafzaak

Als u zich als een geldezel laat inzetten bijvoorbeeld door uw bankpas af te staan, kan dit grote gevolgen hebben. Na het uitlenen van een bankpas aan iemand anders, al is dit een bekende, kunt u worden beschuldigd van witwassen. Vaak worden anderen ingezet, ook wel de geldezels of katvangers genoemd, om criminele gelden via hun bankrekening te kunnen opnemen. Vaak tegen een vergoeding, die overigens zelden wordt uitbetaald. Deze bedragen worden dan snel gepind en de geldezel blijft met de gevolgen zitten. Een politieverhoor, registratie in het register van de bank en mogelijk ook nog een strafzaak met terugbetalingsverplichting aan de gedupeerden.

Geldezel of katvanger: Hoe werkt dat in de praktijk?

Vaak worden mensen, veelal jongeren, benaderd via bekenden, vage vrienden of sociale media (tic toc, whatsapp, snapchat) om gemakkelijk geld te verdienen. Dit onder een verhaal dat men even een rekening nodig heeft, om bijvoorbeeld geld van bitcoins in delen te kunnen overmaken. Danwel is men zelf een bankpas kwijt. Beloofd wordt dat men hier geen problemen mee zal krijgen. Vervolgens wordt dan, vaak onder de belofte van een deel van het geld, een bankpas af gestaan mét pincode.

Vervolgens wordt dan ineens geld, vaak duizenden euros, overgemaakt op de bankrekening van de geldezel. Dit is dan afkomstig van een crimineel feit, zoals marktplaatsoplichting of whatsapp fraude, waarbij mensen worden overgehaald geld over te maken waarbij men zich als iemand anders voordoet, zoals een dochter die een nieuwe telefoon zou hebben. Identiteitsfraude dus! Nadat het geld is overgemaakt en gepind door de daders of criminele bende, is de vogel vaak ineens gevlogen...

 

Gevolgen bij het optreden als geldezel

Meestal wordt dan ineens de bankrekening van u als verdachte geblokkeerd. Na het bellen met de bank blijkt er aangifte te zijn gedaan van zogenaamde 'horizontale fraude' en wordt er door de bank een intern onderzoek uitgevoerd. Er wordt u dan gevraagd een verklaring aan de bank te doen en eventueel zélf ook aangifte te doen. Na dit onderzoek wordt de geldezel vaak opgenomen in een zogenaamd Intern Verwijzingsregister (IVR) van de bank óf het Extern Verwijzingsregister (EVR) voor een aantal jaren. Dat betekent dat men géén bankrekening of financieel product meer kan aanvragen bij dezelfde óf een andere bank in Nederland. Alléén een zogenaamde 'basisrekening' is dan nog een mogelijke optie om te kunnen bankieren. Het is verstandig om in dit geval al snel contact met ons als advocaat op te nemen (klik hier voor het contactformulier), zodat wij u al wat adviezen kunnen geven voor uw inhoudelijke reactie naar de bank. Dit kan namelijk ook later tegen u worden gebruikt in uw politieverhoor. LET OP: Het feit dat u aangeeft óók slachtoffer te zijn en zelfs aangifte doet, betekent níet dat u niet kunt worden veroordeeld voor zogenaamd witwassen, dus het ontvangen van crimineel geld, terwijl u wist of had moeten weten (schuldwitwassen). Wij begeleiden u graag al aan het begin om te voorkomen dat u een verklaring aflegt die later ten onrechte tegen u wordt gebruikt. Er is in het geval van paniek al snel wat verkeerd gezegd!

 

Politieverhoor horizontale fraude of geldezel

Vervolgens krijgt u waarschijnlijk een oproeping om als verdachte te worden gehoord door de politie. Dit kan doordat u wordt gebeld, of u ontvangt een zogenaamde 'ontbiedingsbrief'. Met deze brief wordt u uitgenodigd om te verschijnen in het politiebureau voor een verhoor voor zogenaamde 'horizontale fraude', waar een geldezel of witwassen onder valt.

Tijdens dit verhoor zult u worden geconfronteerd met de onderzoeksbevindingen. Zoals de plaatsgevonden betalingen op uw bankrekening, uw wetenschap over de criminele activiteiten én uw betrokkenheid door het afstaan van een bankpas of het op andere manier meewerken aan witwassen. Zoals aangegeven kan het hier óók gaan om zogenaamd schuldwitwassen, dus het meewerken terwijl u 'had moeten weten' dat het geld een mogelijke criminele herkomst had. Het is dan ook belangrijk om uw verklaring in uw strafzaak op een zo vroeg mogelijk moment met ons als uw strafrechtadvocaat te bespreken om eventuele problemen tijdens het politieverhoor te voorkomen.

 

Strafrechtadvocaat bij uw politieverhoor

Het is verstandig om ons direct in te schakelen en als advocaat mee te nemen naar uw politieverhoor. Wij zorgen ervoor dat u niet onnodig onder druk wordt gezet en begeleiden u tijdens het verhoor. U kunt tijdens de ondervraging ook een schorsing vragen om even met ons te overleggen. Uiteraard hebben wij ook een bespreking met u om het verhoor goed voor te bereiden en wijzen wij u op de juridische valkuilen.

Een verhoor is een emotionele gebeurtenis. Een eenmaal afgelegde verklaring kunt u later bovendien níet meer intrekken en mag tégen u worden gebruikt! Het is dan ook van belang dit verhoor rustig en goed begeleid te doen met een ervaren strafrechtadvocaat.

Tijdens het verhoor begeleiden wij u en vaak sturen wij al aan op een voor u goede afdoening van de strafzaak. Hierbij hebben wij óók oog voor uw strafblad en zogenaamde VOG, ook wel Verklaring omtrent het gedrag genoemd. 

Als u het contactformulier invult neemt een van onze strafadvocaten gratis contact met u op om onze mogelijk bijstand tijdens het politieverhoor met u te bespreken.

 

Openbaar Ministerie hoorzitting of strafzaak bij politierechter

Na het politieverhoor zal de officier van justitie bepalen wat er met uw strafzaak zal gebeuren. Dit kan leiden tot een zitting bij de officier van justitie, ook wel om hoorzitting genoemd. Ook kunt u een dagvaarding ontvangen voor de politierechter.

Mocht dit gebeuren dan begeleiden wij u ook in dit deel van de strafzaak om de gevolgen voor u zoveel mogelijk te beperken. Wij hebben veel ervaring in het voeren van de verdediging in fraudezaken bij zowel openbaar ministerie, als politierechter.

 

Straf voor geldezel of katvanger en uw VOG

De straffen voor het optreden als geldezel lopen uiteen. In beginsel staat er gevangenisstraf op, maar regelmatig worden ook forse werkstraffen opgelegd. Wij schatten samen met u de risico's in uw zaak in,en kunnen vaak al in een vroeg stadium een reële inschatting voor u maken wát u kunt verwachten en wát u het beste kunt doen om de gevolgen te beperken. Ook kan een veroordeling als katvanger gevolgen hebben voor uw verklaring omtrent gedrag (VOG) die u voor een baan nodig kunt hebben óf voor een eventuele schadevergoeding die u moet betalen aan de gedupeerde slachtoffers.

Als zeer algemeen uitgangspunthanteert het Openbaar Ministerie navolgende richtlijnen (2021):

 

OPZETWITWASSEN (ARTIKEL 420BIS SR)
t/m € 5000 Taakstraf 50 uur
€ 5000 - € 15.000 Gevangenisstraf 4 wkn
€ 25.000 Gevangenisstraf 5 wkn (I) , Gevangenisstraf 8 wkn (II), Gevangenisstraf 4 mnd (III)
€ 50.000 Gevangenisstraf 11 wkn (I) Gevangenisstraf 4 mnd (II), Gevangenisstraf 5 mnd (III)
I. moneymule/koerier/gelddrager/eenvoudige katvanger/degene die zijn bankrekening + bankpas ter beschikking stelt; deze personen verrichten hun werkzaamheden voor een ander, vaak voor een geringe vergoeding.
II. degene die geld, afkomstig van een door hem zelf gepleegd misdrijf, witwast (voorbeeld: grote contante geldbedragen die worden aangetroffen bij een voor een drugsdelict gezochte persoon); deze personen handelen voor zichzelf.
III. de facilitator, onmisbaar voor de georganiseerde criminaliteit: de hawala-bankier, kenmerk: ze werken tegen riante vergoedingen voor leden van de organisatie en doen dit bijzonder sophisticated.

 

De straffen zijn dus fors. Wacht  dan ook níet met het opnemen van contact met ons. Zo zijn wij er zo snel mogelijk bij om u te adviseren. Uw advocaat kan vaak al een inschatting voor u maken. Wij nemen gratis én vrijblijvend contact met u op als u het contactformulier invult.

 

Gratis pro deo advocaat bij geldezel zaken

Als u bij de politierechter of officier van justitie moet komen, dus bij een om hoorzitting kunnen wij u als strafrechtadvocaat vaak bijstaan op basis van gefinancierde rechtsbijstand, ook wel advocaat van onvermogen genoemd of gratis advocaat. U wordt dan bij ons bijgestaan door een ervaren advocaat. Als u het formulier invult bespreken wij graag de mogelijkheden met u, gratis én vrijblijvend.

mr. Sander Arts

mr. Sander Arts

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar strafrechtadvocaat. Hij behandelt fraude en cybercrime

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
  • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Geldezel contactformulier

Advocaat contact

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Nieuwsberichten Geldezel

Contactformulier Geldezel of katvanger

Contact met advocaat bij Politieverhoor of strafzaak

Direct gratis vrijblijvend contact met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.