Uitlenen van een pinpas of pincode, levert dat witwassen op?

Uitlenen van een pinpas of pincode, levert dat witwassen op?

Hoe het uitlenen van een pinpas kan leiden tot een verdenking witwassen.

Vandaag de dag worden we er praktisch mee dood gegooid: de waarschuwingen vanuit de bank. Deze waarschuwingen houden veelal in een boodschap goed op uw pinpas te letten, deze niet uit te lenen aan derden, de pincode voor eigen gebruik te bewaren. Daarnaast kennen we ook de waarschuwingen aangaande de whatsapp-fraude: reageer niet op betaalverzoeken van ‘bekenden’ maar vanaf een onbekend nummer, verifieer de afkomst van de verzoeker en zo kunnen we nog wel meer voorbeelden bedenken.

 

Geldezel, katvanger of money mule…

Geldezel, katvanger of money mule… wat wordt hier nou mee bedoeld? Dit zijn woorden die allemaal verwijzen naar één persoon. Die ene persoon die zijn bankrekening (en bankpas) laat gebruiken door derden die doorgaans achteraf crimineel blijken te zijn. De laatste personen (de criminelen) maken gebruik van de naam en bankrekeningen van de geldezel, katvanger of money mule voor criminele doeleinden. En dan? Dan praten we in juridisch jargon over: witwassen!

 

Het witwassen van criminele gelden door de katvanger, geldezel of money mule

De regels aangaande witwassen staan in artikel 420bis van het wetboek van strafrecht. Het strafbare feit dat doorgaans wordt gekoppeld aan de activiteiten van een geldezel betreft: witwassen. Bij witwassen wordt de criminele herkomst van een voorwerp verborgen. Dat verbergen gebeurt door het geld op de bankrekening van de geldezel / katvanger / money mule te storten en daarna weer over te maken of op te nemen. Met deze gang van zaken kan niet worden waargenomen waar het geld nou als eerste vandaan kwam.

Veel mensen die hun rekening en / of pincode ter beschikking hebben gesteld zijn zich er op voorhand (vaak) niet van bewust dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Nadat hun bankrekening is geblokkeerd door de bank voelen ze nattigheid.

 

Van slachtoffer naar verdachte van witwassen

Als de bankrekening van de geldezel, katvanger of money mule is geblokkeerd raken de meeste personen in paniek. Ze nemen contact met een advocaat of, gaan aangifte doen bij de politie en als laatste worden zij doorgaans ook nog aangemerkt als verdachte… Hoe dan? Zij zijn immers toch slachtoffer geworden? Hun rekening is geblokkeerd en ze komen in een register, bankrekeningen worden opgeheven, ze kunnen niet meer bankieren bij een gros van de banken in Nederland… en dan volgt daar die ene brief met daarin de opmerking dat ze verdacht zijn van een strafbaar feit én worden uitgenodigd om gehoord te worden als verdachte van een strafbaar feit.

 

Neem direct contact op met de strafrechtadvocaat

Is het voorgaande u overkomen? Bent u aangemerkt als verdachte van witwassen? Herkent u zich in het bovenstaande? Dan kunt u wellicht aangemerkt worden als geldezel, katvanger of money mule en heeft u zich wellicht schuldig gemaakt aan een strafbaar feit, te weten witwassen.

Mocht het voorgaande nou het geval zijn, dan roepen wij u op om direct contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten om uw (proces)positie te bespreken.