Strafrechtadvocaat – rijden onder invloed of dronken rijden

Een advocaat voor Rijden onder invloed

Veel Nederlanders drinken wel eens alcohol en ook steeds vaker worden er drugs gebruikt. Wanneer iemand onder invloed van alcohol of drugs rijdt, dan is je reactiesnel langer en ben je minder alert. Hierdoor ontstaan jaarlijks veel ongelukken en vallen er ook rond de 150 doden. Hierdoor staan er flinke straffen op rijden onder invloed van alcohol of drugs en is het verstandig een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen. Ook een forse rijontzegging is vaak aan de orde...

Vrijwel alle strafbare feiten staan opgesomd in het Wetboek van Strafrecht, maar voor het verkeer is een eigen wet ontworpen: de Wegenverkeerswet. Rijden onder invloed is in artikel 8 van de Wegenverkeerswet strafbaar gesteld en luidt als volgt:

 “Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan - al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof - de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht”.

Het is dus verboden om onder invloed van alcohol of drugs een voertuig te besturen. Hieronder valt dus ook het besturen van een fiets, scooter of brommer!

Vul het contactformulier in en een strafrecht advocaat belt u gratis terug

 

Wel of niet meer rijden?

In de Wegenverkeerswet staat naast de strafbepaling van artikel 8 Wegenverkeerswet ook opgesomd wanneer u wel en wanneer u niet meer mag rijden. Voor alcohol ziet de tabel er als volgt uit:

 • 220 Ugl in uw adem = niet meer rijden voor een ervaren bestuurder
 • 570 Ugl in uw adem = invordering van het rijbewijs van een ervaren bestuurder
 • 88 Ugl in uw adem = niet meer rijden voor een beginnend bestuurder.
 • 350 Ugl = invordering rijbewijs van een beginnend bestuurder

U bent een beginnend bestuurder de eerste 5 jaar dat u een rijbewijs bezit. Als u tijdens deze periode wordt gepakt voor rijden onder invloed bent u eerder strafbaar en liggen de straffen hoger dan bij een ervaren bestuurder.

Voor het gebruik van drugs geldt dat ze verboden zijn als ze de rijvaardigheid nadelig beïnvloeden. U mag dus geen drugs gebruiken, als de rijvaardigheid in gevaar komt. Dit is in de praktijk vaak lastig te bewijzen door politie. Als advocaat maken wij regelmatig zaken mee, waar uit een rapport van een deskundige wel gebruik van drugs blijkt, zoals hennep/marihuana, speed of XTC, maar dat onvoldoende vast staat dat de rijvaardigheid daadwerkelijk nadelig in gevaar is gekomen. Neem dan ook contact met een advocaat van ons op als u hiervan wordt verdacht.

 

Ademtest alcohol

Als u wordt aangehouden door de politie voor een alcoholtest dan bent u verplicht om mee te werken aan deze controle. Als u niet wil meewerken of weigert dan wordt u waarschijnlijk meegenomen door de politie naar het politiebureau. Op het politiebureau zal dan een adem ademanalyse plaatsvinden en ook daar bent u verplicht om aan mee te werken. Wanneer u opzettelijk (een aantal keer) blaast dan kan er ook sprake zijn van weigering. De straffen voor weigeren zijn erg hoog. Maar was er wel sprake van een weigering? Heeft u opzettelijk niet meegewerkt en bent u op de gevolgen afdoende gewezen? Onze advocaat zal dat met u bespreken en de verdediging samen met u voeren.
 

LEMA en EMA

LEMA is de afkorting voor Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en is een educatieve maatregel. Als een beginnend bestuurder een ademalcoholgehalte tussen de 220 Ugl en 350 Ugl blaast, dan is deze maatregel verplicht. Niet alleen beginnende bestuurders kunnen in aanmerking komen voor een educatieve maatregel, ook ervaren bestuurders kunnen een LEMA opgelegd krijgen bij een ademgehalte tussen de 350 Ugl en 435 Ugl. Deze cursus is verplicht en bij weigering wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. De kosten van een LEMA zijn €546 en deze moet u zelf betalen.

EMA is de afkorting voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en wordt opgelegd bij een alcoholgehalte van 435 Ugl en 785 Ugl. Ook deze cursus moet u verplicht volgen als deze is opgelegd en de kosten hiervoor dient u zelf te betalen, €870.
 

Strafmaat rijden onder invloed

Als u gepakt wordt voor rijden onder invloed dan kan u voor de rechter moeten verschijnen, maar in veel gevallen zal u een uitnodiging voor een TOM-zitting of Omzittingontvangen. Tijdens een OM-zitting krijgt u een strafbeschikking aangeboden en tijdens een TOM-zitting een transactie voor dronken rijden. Zowel een strafbeschikking als een transactie is een vorm van buitenrechtelijke afdoening en zal een geldboete of taakstraf inhouden. Wanneer u de strafbeschikking accepteert is daarmee de zaak afgerond maar staan straf en strafblad vast. Maar wanneer u het hier niet mee eens bent moet u zelf in verzet gaan. Wilt u meer informatie over deze vorm van straf en de gevolgen en mogelijkheis in uw strafzaak? Neem gratis contact op met een van onze advocaten en zij vertellen u meer.
 

Recidive

Als u in het verleden al een keer eerder bent veroordeeld voor rijden onder invloed dan spreken we van recidive. Als er sprake is van recidive dan moet u rekening houden met een hogere straf. De gedachte hierachter is dat u dan waarschijnlijk niet heeft geleerd van de vorige straf en dat u wellicht wel zal leren van een zwaardere straf. Is er sprake van recidive voor dronken rijden, vul dan het contactformulier in en dan neemt een advocaat mer ervaring voor rijden onder invloed  gratis contact met u op. Wij vragen dan na een kennismakingsgesprek de processtukken op en zorgen voor een stevig juridisch verweer.
 

Hoe werkt Strafrecht-Advocaat.nl precies?

Bij Strafrecht-Advocaat.nl werkt dat heel eenvoudig, u vult het contactformulier in en een strafrechtadvocaat neemt gratis contact met u op om de mogelijkheden in uw strafzaak voor rijden onder invloed te bespreken. De strafrechtadvocaat is Strafrecht specialist. Onze advocaten zijn er ook voor minder vermogenden. Wij werken namelijk ook op basis van Pro Deo. Dat wil zeggen dat wij 'gratis rechtshulp' geven. Mocht u niet in aanmerking komen voor een Pro Deo strafrechtadvocaat, dan spreken wij vaak een vaste prijs af voor een strafzaak of een scherp uurtarief. Altijd in goed overleg met u. Een ervaren strafrechtadvocaat voor rijden onder invloed moet voor iedereen bereikbaar zijn, daar staat Strafrecht-Advocaat.nl voor!

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Strafrecht advocaat legt uit: Rijden onder invloed (VIDEO)

Strafrecht advocaat legt uit: Rijden onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol of drugs

Rijden onder invloed

Contact strafrechtadvocaat

Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit rijden onder invloed

Contactformulier Rijden onder invloed

Contact strafrechtadvocaat

Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.