Strafrechtadvocaat – stalking & belaging

advocaat voor stalking

Wanneer bijvoorbeeld een relatie eindigt, maar een van de partijen kan zich daar niet bij neerleggen dan komt het voor dat de een de ander gaat stalken. Er worden structureel berichtjes gestuurd of gebeld waardoor iemand lastig wordt gevallen. Ook hinderlijk volgen of vrienden benaderen kan onder stalkin vallen. De afgelopen jaren is stalking en belaging alleen maar toegenomen, waardoor in 2000 de Anti-stalkingswet is ingevoerd. 

Voor stalking moet u tegenwoordig altijd voor de rechter verschijnen en kunt een forse straf verwachten, neem dus altijd direct contact op met een van onze advocaten.

 

Wat is stalking?

Stalking is in artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht omschreven en onder stalking wordt verstaan: “Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft”.

Het komt er dus op neer dat iemand opzettelijk structureel wordt lastiggevallen, waardoor deze persoon in zijn of haar vrijheid wordt aangetast. Enkele situaties ter illustratie waarbij er sprake kan zijn van stalking:

 • Achtervolgd of opgewacht worden
 • Gedreigd of bedreigd worden met geweld
 • Leugens of roddels over u verspreiden
 • Continu ongewenste telefoontjes, berichtjes of e-mails ontvangen
 • Uw eigendommen worden beschadigd of vernield
 • ongepaste en ongewenste postings op internet/facebook

 

Veroordeling voor stalking

Wil de rechter u veroordelen voor stalking, dan moeten er aan een aantal essentiële onderdelen van de omschrijving in artikel 285 zijn voldaan. De volgende bestanddelen zijn essentieel bij stalking:

 • De stalking moet structureel zijn. Dit noemt men ook wel stelselmatig.
 • De stalking is opzettelijk – de stalker moet de bedoeling of intentie hebben om u echt lastig te vallen en u een onveilig gevoel te geven of u in uw vrijheid aantasten.

 

 

Schakel bij stalking een advocaat in

Als u van stalking of belaging wordt verdacht of moet voorkomen na een dagvaarding, schakel dan altijd een advocaat in. De straffen zijn hoog. Bovendien weten wij wat we moeten doen in uw strafzaak. Het ligt vaak namelijk helemaal niet zo eenvoudig gezien de stelselmatigheid en de jurisprudentie, zoals je na een eerste lezing van het dossier zou vermoeden. Regelmatig bereiken wij dan ook vrijspraak voor stalking, terwijl de Officier van Justitie een veroordeling voorstelt aan de rechter.

 

Klik hier voor gratis & vrijblijvend contact met een advocaat voor stalking

 

Straf voor stalking of belaging 

De straf die de rechter oplegt is van de volgende factoren afhankelijk:

 • Duur van de periode van de stalking
 • Aard van de stalking
 • Omgeving waarin het slachtoffer is gestalkt
 • Is de stalking doorgegaan na verhoor politie?
 • Wordt omgeving van slachtoffer betrokken bij stalking?

Dit zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij de straf.

Wanneer u veroordeeld wordt voor stalking dan moet u in elk geval rekening houden met een flinke taakstraf die kan afhangt van de ernst en duur van de stalking en een voorwaardelijke gevangenisstraf.  Bij herhaling is onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet uitgesloten.

Wilt u hier meer informatie over, neem dan gratis contact op met een van onze advocaten. Wij beantwoorden graag vrijblijvend uw vragen en vertellen u de mogelijkheden in uw situatie.
 

De politierechter of meervoudige strafkamer bij stalking

Als u wordt aangehouden (opgepakt) door de politie en meegenomen wordt voor verhoor, dan kan het uiteindelijk zo zijn dat u een dagvaarding ontvangt. De Officier van Justitie besluit dan om u te vervolgen voor het strafbare feit en u moet voor de rechter komen. Dit kan een politierechter zijn, maar bij zwaardere gevallen van belaging ook een zogenaamde meervoudige strafkamer. Bij beide rechters kunnen wij u goed bijstaan en is een goed voorbereid juridisch verweer door een ervaren strafrechtadvocaat verstandig. Bovendien zijn stalkingszaken vaak erg beladen of emotioneel en is het ook om die reden al prettig een ervaren starfrechtadvocaat naast u te hebben zitten.

 

Tomzitting of omzitting bij stalking

Bij sommige vormen van stalking of belaging kunt u ook een uitnodiging krijgen om bij de Officier van Justitie te komen. Dit kan tijden een zogenaamde tomzitting, waar u dan een transactie krijgt anageboden. Dat is een strafvoorstel voor belaging om de zaak af te doen. Maar let op: De Officier van Justitie is géén rechter en uw strafblad (aantekening) staat dan vast. Wellicht was u bij de rechter wel vrijgesproken of was er een lagere straf gegeven?

Neem dan ook altijd contact met ons op om de mogelijkheden voor uw omzitting of tomzitting voor stalking te bespreken. Wij gaan vaak mee met cliënten en bereiken vaak goede resultaten. Wij weten hoe we uw standpunt moeten onderbouwen en de Officier van Justitie kunnen overtuigen een lagere straf of regelmatig zelfs géén straf op te leggen.

 

Advocaat bij Strafrecht-Advocaat.nl

Bij Strafrecht-Advocaat.nl staat centraal dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen op een ervaren advocaat, ook als u niet veel inkomen of hebt. Wij werken dan ook op basis van Pro Deo, ook wel gratis rechtsbijstand genoemd voor belagingszaken. WIj zoeken voor u uit of u hier recht op heeft en regelen het hele aanvraagtraject voor u. Mocht u geen recht op prodeo bijstand hebben dan spreken wij vaak een lage redelijke vaste prijs af. Zo weet u waar u aan toe bent en komt u niet voor onverwachte hoge rekeningen te staan.

Het is vaak lastig om aan te tonen dat er sprake was van stelselmatige stalking en wij zullen dan ook proberen aan te tonen dat hier geen sprake van was. Wij hebben vaak succes gehad en een lagere straf weten te bereiken of zelfs vrijspraak.

Benieuwd naar de mogelijkheden in uw stalkingszaak, vul het formiler in en wij nemen direct gratis contact met  u op!

Direct contact met advocaat bij stalking of belaging

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit stalking