Eén jaar lang stalken levert gevangenisstraf op

Eén jaar lang stalken levert gevangenisstraf op

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 12 november 2019 uitspraak gedaan in een zaak over stalking.

Eén jaar lang stalken levert gevangenisstraf op

De verdachte in deze zaak stond terecht voor stalking. Hij werd ervan verdacht het slachtoffer in de periode van 1 mei 2018 tot en met 26 april 2019 te hebben belaagd.

 

Feiten en omstandigheden

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van stalking. Zij heeft verklaard dat de verdachte opzettelijk stelselmatig inbreuk heeft gemaakt op haar persoonlijke levenssfeer, door voortdurend telefonisch contact met haar te zoeken en haar persoonlijk op te zoeken. Bovendien heeft de verdachte in deze periode de buitenboordmotor van haar boot onbruikbaar gemaakt door daar gaten in te boren en door water in de benzinetank te gooien. Daarnaast heeft de verdachte de fiets van het slachtoffer meegenomen.

In juli 2018 heeft het slachtoffer een brief aan de verdachte overhandigd waarin zij vraagt haar met rust te laten en dat hij moet stoppen met treiteren, mishandelen, dat hij niet meer aan de deur moet komen en dat hij moet stoppen met inbreken in haar huis. Ondanks de waarschuwing in deze brief heeft de verdachte het slachtoffer sindsdien alsnog regelmatig telefonisch lastiggevallen. Hij sprak haar voicemail in en schold haar voor van alles en nog wat uit. Ook heeft de verdachte diverse keren kleding van de waslijn van het slachtoffer gehaald en heeft hij meerdere keren voor de woning van het slachtoffer gestaan met zijn gezicht tegen het raam gedrukt. Verder heeft het slachtoffer geconstateerd dat het cilinderslot van haar voordeur stuk was gemaakt met een slijptol, zij gaat ervan uit dat de verdachte dit heeft gedaan.

 

Verklaring wijkagent

Een wijkagent heeft verklaard dat hij vanuit zijn functie betrokken is bij de verdachte, met name het laatste jaar omdat hij een vrouw lastigvalt. Alle keren was hij onder invloed van alcohol. De wijkagent heeft verklaard dat de verdachte geprobeerd had om de woning van het slachtoffer te betreden en dat het slachtoffer een brief aan de verdachte heeft overhandigd waarin staat dat hij haar met rust moet laten. Ook hebben collega´s een STOP-gesprek gevoerd met de verdachte.

 

Oordeel rechtbank

De rechtbank acht op grond van bovenstaande bewijsmiddelen en gelet op de duur, frequentie, de intensiteit van de gedragingen van de verdachte, de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijke leven en de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer, dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan belaging, dan wel stalking.

Al met al is de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 365 dagen, waarvan 277 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook is hij veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uur. Tot slot is een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd voor de duur van 5 jaar.

 

Strafrechtadvocaat stalking

Zelf verdacht van stalking? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor stalking direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.