Illegaal vuurwerk en een advocaat

Bezit of handel in illegaal vuurwerk

Voor illegaal vuurwerk moet u meestal voorkomen bij de Officier van Justitie of bij de Rechtbank. Dit kan de Politierechter zijn of de meervoudige strafkamer. Illegaal vuurwerk wordt fors bestraft tegenwoordig en u kunt het beste een advocaat regelen. De tijd dat dit werd afgedaan met een boete of waarschuwing ligt ver achter ons...

Wat is illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk is (kortgezegd) vuurwerk dat in Nederland in strijd is met de Wet Milieugevaarlijke Stoffen of in strijd is met de Wet Miliebeheer en het zogenaamde Vuurwerkbesluit. In het vuurwerkbesluit is omschreven wanneer vuurwerk is toegestaan. Kortgezegd zijn eisen gesteld aan de lading (soort kruit en hoeveelheid kruit in het stuk). Maar ook de omschrijving op het vuurwerk zelf moet aan de eisen voldoen.

Illegaal vuurwerk is om Nederland heen eenvoudig te krijgen, zoals in België en Duitsland of Italië waar vaak minder strenge eisen gelden dan in Nederland. Maar dat betekent niet dat dit een excuus vormt in Nederland om géén of ene lagere straf te krijgen. Integendeel. Juist het eenvoudig kunnen verkrijgen van dit vuurwerk in de landen om ons heen, lijkt te leiden tot een steeds strenger strafklimaat in de rechtszaal in Nederland. Men kan dan denken aan 'lawinepeilen', knallers of Bangers zoals 'cobra's' (cobra 6) en 'strijkers' mortierbommen en te grote (professionele) romeinse kaarsen. Maar ook ander vuurwerk dat niet aan Nederlandse veiligheidseisen voldoet kan onder de noemer van illegaal vuurwerk vallen. Kortgezegd is vuurwerk illegaal wat je in Nederland niet bij de reguliere verkooppunten kan kopen op de dagen kort voor de jaarwisseling.

 

Straf voor illegaal vuurwerk

kreeg je vroeger nog een waarschuwing met een inbeslagname voor illegaal vuurwerk of een verwijzing naar HALT, tegenwoordig leidt dit al snel tot een aanhouding (arrestatie) en tot een forse straf. De straf voor vuurwerkbezit loopt uiteen van stevige werkstraffen tot regelmatig ook gevangenisstraffen, zeker als sprake was van een grote hoeveelheid vuurwerk of gevaarzetting. Bijvoorbeeld de opslag in een woonwijk of garagebox.

Bij handel in illegaal vuurwerk (handel in vuurwerk) gaan de straffen al snel fors omhoog. Zo is een handeltje van iemand, die wat cobra's koopt in Nederland in België of Duitsland en die aan wat vrienden verkoopt, al snel een gevaarlijke onderneming. Voor dat je het weet krijg je een eis van gevangenisstraf tegen je of het verwijt, bij meerdere personen, dat van een crimineel samenwerkingsverband (criminele) organisatie sprake zou zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren zware richtlijnen gemaakt voor handel in en bezit van illegaal vuurwerk. Zo wordt vaak tot aanhouding overgegaan en al snel tot inverzekeringstelling, ook wel voorlopige hechtenis genoemd. Via 'supersnelrecht' worden verdachten vaker en snel voor de rechter gebracht. De eis van de Officier van Justitie zal ook afhangen van de mate van gevaarzetting en de schade die is veroorzaakt. Deze zal dan naast een eventuele straf moeten worden vergoed. Het Openbaar Ministerie eist 75% meer straf tijdens en voor de jaarwisseling omdat dit als een zogenaamd 'evenement'  wordt gezien en als er hulpverleners bij betrokken zijn, bijvoorbeeld het gooien van illegaal vuurwerk naar een ambulancemedewerker, zijn strafeisen van 200% mogelijk.

Ook de rechter gaat de afgelopen jaren mee met de hogere straffen die worden geëist (voorgesteld) door de Officier van Justitie. Illegaal vuurwerkt wordt - met andere woorden - niet meer afgestraft als 'kwajongensstreek' maar als misdrijf. Met een forse straf en aantekening op het strafblad voor illegaal vuurwerk (justitiële documentatie) als gevolg, wat consequenties kan hebben als men een Verklaring over het gedrag (VOG) nodig mocht hebben voor een baan.

 

Advocaat voor illegaal vuurwerk

Het is dan ook belangrijk een strafzaak voor illegaal vuurwerk zéér serieus te nemen. Wij staan als ervaren strafrechtadvocaat regelmatig mensen bij in vuurwerkzaken en zijn als strafrechtspecialist op de hoogte van de wetgeving op dit gebied. Via deze website kunt u gratis in contact komen met een ervaren advocaat, door het contactformulier in te vullen. Wij nemen dan vrijblijvend contact met u op.

 

Vuurwerkbesluit, Wet Milieugevaarlijke Stoffen, Wet Millieubeheer

Illegaal vuurwerk (bezit, handel, opslag) valt onder diverse regels, ook wel economische wetten genoemd. Dit is complexe wetgeving en voor een leek niet eenvoudig leesbaar. Daarbij wordt vaak een rapport door politie opgesteld door een vuurwerkspecialist, die daarvoor is opgeleid binnen de politie. Wij treden vaker op in vuurwerkzaken en weten welke regelgeving van toepassing is. Dat is niet eenvoudig en ook om die reden is het verstandig een advocaat in te schakelen als u moet voorkomen bij de Rechter (Politierechter of Meervoudige Strafkamer) of bij de Officier van Justitie bij een tomzitting of een omzitting.

 

Omzitting of tomzitting voor illegaal vuurwerk

Bij vuurwerkbezit of handel krijgt u mogelijk een oproeping om te verschijnen bij de Officier van Justitie. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie u dan een voorstel doet voor een straf, zodat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Dat klinkt heel aanlokkelijk maar dat is het niet altijd. U krijgt namelijk een strafblad en een Officier van Justitie is géén onafhankelijke rechter. Daarbij is de richtlijn van het Openbaar Ministerie voor illegaal vuurwerk niet altijd gelijk aan de straffen die de rechter oplegt en regelmatig ook hoger. Wellicht is vrijspraak mogelijk? Wij weten als advocaat wat uw kansen zijn in uw strafzaak en weten welke straf voor u redelijk is om een strafzaak bij de rechtbank te voorkomen. Als u het formulier invult neemt een advocaat met ervaring in vuurwerk zaken gratis contact met u op.

Direct contact met advocaat bij illegaal vuurwerk

Contact met advocaat

Direct gratis vrijblijvend contact met een ervaren vuurwerk advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
  • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Strafrecht advocaat legt uit: Gepakt met illegaal vuurwerk (VIDEO)

Strafrecht advocaat legt uit: Gepakt met illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk bezit handel en opslaan

Illegaal vuurwerk advocaat

Contact met een advocaat

Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Leg uw zaak, Pro Deo of tarief aanvraag direct aan ons voor

Klik hier en leg uw zaak nu direct voor aan een strafrecht advocaat. Een Advocaat Strafrecht neemt dan snel, gratis en vrijblijvend contact met u op om de mogelijkheden van rechtshulp (rechtsbijstand) in uw Strafzaak met u te bespreken!

Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

  • Duidelijke taal
  • Een betrokken en deskundig advocaat
  • Hulp van een strafrechtspecialist
  • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
  • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
  • Vaste prijs vaak mogelijk
  • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit illegaal vuurwerk