Veroordeling 50-jarige man voor verboden wapenbezit

Veroordeling 50-jarige man voor verboden wapenbezit

De rechtbank Overijssel heeft op 18 februari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verboden wapenbezit.

Veroordeling 50-jarige man voor verboden wapenbezit

De verdachte stond in deze zaak onder andere terecht voor verboden wapenbezit. Hij werd er immers van verdacht 4 patroonmagazijnen en 82 patronen voorhanden te hebben gehad.

 

Oordeel rechtbank Overijssel

De rechtbank stelt voorop dat voor een veroordeling voor het voorhanden hebben van een wapen of munitie vereist is dat sprake is geweest van een meer of mindere mate van bewustheid bij de verdachte over de aanwezigheid van dat wapen of die munitie. De verdachte heeft een verklaring gegeven tijdens de terechtzitting. Zo heeft hij verklaard dat zijn broer een aantal jaren geleden naar Amerika is verhuisd en dat zijn broer voor zijn vertrek een doosje met 82 patronen (en waarschijnlijk ook 4 patroonmagazijnen) per post naar de verdachte heeft gestuurd. De verdachte stelt dat hij bij ontvangst alleen de bovenkant van het doosje heeft bekeken en het nooit heeft opengemaakt. Ook heeft zijn broer niet gezegd wat erin zat. De verdachte heeft op een gegeven moment van zijn partner gehoord dat er kogels in het doosje zaten, de verdachte wist naar eigen zeggen niet dat in het doosje ook 4 patroonmagazijnen zaten.

De rechtbank Overijssel is van mening dat de door de plaats waar de magazijnen zijn gevonden, namelijk in de woonkamer van de verdachte, moet worden afgeleid dat de verdachte zich ook ten aanzien van die magazijnen bewust was van de aanwezigheid daarvan. Hierdoor oordeelt de rechtbank dat de verdachte over zowel de patronen als de magazijnen de beschikking heeft gehad. De rechtbank gaat hierbij uit van de algemene ervaringsregel, namelijk dat de eigenaar van een woning zich bewust is van wat zich in zijn woning bevindt, zeker wanneer het goed zich bevindt in de woonkamer. Hierop gelet is de enkele ontkenning van de verdachte dat hij iets van de magazijnen wist, onvoldoende. De verdachte heeft dan ook gehandeld in strijd met de Wet wapens en munitie.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 1 week.

 

Strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

Zelf verdacht van verboden wapenbezit? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.