Strafrechtadvocaat – verduistering 

Je hoort de term verduistering vaak voorbij komen, maar weet u wel wat het eigenlijk precies inhoudt? Vaak wordt verduistering ook gelinkt aan diefstal, maar klopt dat wel? Wat moet u doen als u verdacht wordt van verduistering? Vragen die van belang kunnen zijn wanneer u een dagvaarding ontvangt voor verduistering of wanneer u verdacht bent. U kunt gratis contact opnemen met een van onze advocaten en wij helpen u verder. Wij werken op basis van Pro Deo en onze adviezen zijn eerlijk en duidelijk, zodat u weet waar u aan toe bent.

Verduistering

Verduistering is strafbaar gesteld in artikel 321 van het Wetboek van strafrecht en luidt: “Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toe-eigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 3 jaren of geldboete van vijfde categorie”.

Het gaat er bij verduistering om dat u een goed onder u heeft (bijvoorbeeld een gehuurde auto) en u blijft dat goed houden en u wilt het blijven houden, je eigent het je toe. Het verschil met diefstal is dat bij diefstal het goed nog bijvoorbeeld in de winkel is voordat het gestolen wordt. De dief heeft het goed dan nog niet onder zich, wat bij verduistering wel zo is.
 

Verduistering uit dienstbetrekking

Wanneer u bij uw werkgever geld of goederen heeft gestolen is dit niet gewoon verduistering, maar wordt dit verduistering in dienstbetrekking genoemd. Hier worden doorgaans zwaardere straffen voor uitgedeeld, ook wel een strafverzwarende omstandigheid genoemd.
 

Poging tot verduistering

Niet alleen een voltooid strafbaar feit is strafbaar, maar in het Wetboek van Strafrecht is ook poging tot een strafbaar feit strafbaar gesteld. Bij poging verduistering doet u een poging om een goed te verduisteren, maar het gaat bijvoorbeeld niet door of lukt niet. Hierbij is van belang dat het niet voltooien van het strafbare feit een besluit is dat u zelf vrijwillig neemt. Als u besluit de verduistering niet voort te zetten doordat bijvoorbeeld de politie voor de deur staat, dan is er geen sprake meer van vrijwillig stoppen en is er dus ook geen sprake meer van poging.

KLIK HIER & VUL HET FORMULIER IN VOOR DIRECT GRATIS CONTACT MET EEN ERVAREN DIEFSTAL STRAFRECHT ADVOCAAT
 

Straf voor verduistering

Voor verduistering kan de rechter maximaal drie jaar gevangenisstraf opleggen of een geldboete, maar dit gebeurt vrijwel nooit. Voor de straffen van strafbare feiten heeft het Openbaar Ministerie (OM) gemaakt waarin de strafmaat voor de verschillende delicten is neergelegd. Deze richtlijn ziet er voor verduistering als volgt uit:

  • Waarde t/m €50 = geldboete van €200
  • Waarde €50 t/m €200 = geldboete van €350
  • Waarde €200 t/m €600 = geldboete van €600
  • Waarde €600 t/m €1000 = geldboete van €800
  • Waarde €1000 t/m €2500 = geldboete van €1100
  • Waarde €2500 t/m €5000 = taakstraf van 80 uur

Naast een geldboete of taakstraf kan de rechter ook bepalen dat hij u uit bepaalde rechten ontzet, ook wel een bijkomende straf genoemd. Wanneer de rechter u uit bepaalde rechten ontzet houdt dit in dat bepaalde beroepen niet meer mag beoefenen. Hierbij kunt u denken aan bepaalde ambten, het leger, advocaat of bewindvoerder.
 

Strafbeschikking voor verduisteringsstrafzaak

De Officier van Justitie is in Nederland belast met de vervolging van strafbare feiten, zij bepalen wie er wel of niet vervolgd wordt voor een strafbaar feit. De Officier kan ervoor kiezen om u te dagvaarden, dan moet u voor de rechter verschijnen. De Officier kan er echter ook voor kiezen om u een uitnodiging te sturen voor een OM-zitting. Tijdens deze OM-zitting biedt de officier u een strafbeschikking aan. Deze strafbeschikking bestaat uit een geldboete of werkstraf. Heeft u een strafbeschikking aangeboden gekregen? Schakel direct een ervaren strafrechtadvocaat in. Neem gratis contact op met ons en wij helpen u verder. Een strafbeschikking leidt namelijk tot een strafblad, waardoor het aanvragen van een VOG lastig kan zijn. Ook heeft er geen rechter naar de zaak gekeken en de straf van de Officier kan hoger zijn dan die van de rechter. U heeft 14 dagen de tijd om in verzet te aan, twijfel dus niet maar neem gratis contact op. Onze advocaten geven u dan advies over de strafbeschikking en als u deze niet accepteert pleiten wij voor een lage straf voor u.
 

Advocaat bij Strafrecht-Advocaat.nl

Strafrecht-Advocaat.nl staat voor gratis rechtsbijstand en een ervaren strafrechtadvocaat voor iedereen beschikbaar. Voor onvermogende werken wij dus ook basis van Pro Deo of een vaste prijs/verlaagd uurtarief. Wanneer u onvermogend bent komt u wellicht in aanmerking voor gratis rechtsbijstand. Wij kunnen dit voor u onderzoeken en u hier verder over informeren. Wanneer u in aanmerking komt doen wij een aanvraag voor de gratis rechtsbijstand. Mocht uit de inkomenscheck blijken dat u toch niet in aanmerking komt, dan stellen wij in overleg met u een vaste prijs vast of een goedkoper uurtarief. Wij willen dat voor iedereen een ervaren strafrechtadvocaat beschikbaar is.

Heeft u een strafbeschikking of dagvaarding ontvangen en bent u op zoek naar een ervaren strafrecht advocaat of wilt u meer informatie, vul het contactformulier in en een van onze advocaten zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Een eerste gesprek is bij ons altijd vrijblijvend en ook wanneer u slechts enkele vragen hebt helpen wij u vrijblijvend.