27 NAC-supporters (deel 1) als verdachte in de rechtbank

NAC-supporters voor de rechter

De inhoudelijke behandeling van de rellen bij NAC-NEC...

Op 23 mei 2021 was er de bewuste voetbalwedstrijd NAC-NEC… Wat een mooie dag had moeten zijn voor de (supporters van de) Parel van Zuiden eindigde uiteindelijk in een gitzwarte dag. Op maandag 11 april 2022 staan de eerste negen verdachten in deze zaak terecht bij de Meervoudige Strafkamer van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda. Op één verdachte na worden alle verdachten bijgestaan door een strafrechtadvocaat.

 

Gebeurtenissen 23 mei 2021

De strafzaak bij de Meervoudige Kamer vangt aan met de bespreking van de feiten door de rechters. Bij ingang 4 van het NAC-stadion werd met vuurwerk over de toegangspoort gegooid en brand gesticht. Dit was het startschot voor de rellen. Men probeerde de rolluiken bij ingang 4 omhoog te krijgen. Toen dit niet lukte begaf een grote groep zich naar ingang 5, waar het wel lukte en supporters probeerden het stadion binnen te dringen.

Om de bestorming van het stadion te voorkomen blokkeerde een voertuig van de aanhoudingseenheid (AE-voertuig) deze ingang. Het geweld keerde zich tegen het AE-voertuig: deze werd bekogeld en belaagd. De situatie moest door de ME werden ontzet, hierna verplaatsten de rellen zich naar P5 alwaar leden van de ME werden aangevallen. Er werd fysiek geweld gepleegd, maar ook met van alles gegooid: blikjes, flessen, stenen, bierkratten, fietsen en zelfs dranghekken. Ook werd er zwaar vuurwerk afgestoken richting en gegooid naar de ME. Op het moment dat de ME P5 had schoongeveegd, verplaatsten de relschoppers zich naar de Lunetstraat, waar stoeptegels uit het straatwerk werden getrokken en de ME én politievoertuigen wederom werden bekogeld. Er werden scooters, verkeerslichten en vluchtheuvels vernield. Ook werden er politieagenten die bijstand wilden verlenen bij een reanimatie aangevallen door rolscheppers.

Na het uiteindelijk schoonvegen van P5 door alle beschikbare ME-pelotons verzamelden relschoppers zich op de Lunetstraat, waar ze stoeptegels uit het straatwerk trokken en de ME wederom bekogelden, alsook de politievoertuigen. Ook werden scooters omgeschopt en een verkeerslicht en vluchtheuvel vernield. Politieagenten die bijstand wilden verlenen bij een reanimatie, werden aangevallen.

 

Bespreken persoonlijke omstandigheden

Nadat het dossier is besproken krijgt de strafrechtadvocaat de vraag of het dossier voldoende is voorgehouden. Indien de strafrechtadvocaat hier mee in stemt, wordt het feitenonderzoek gesloten. In deze zaak werden de feiten per verdachte besproken en kwamen ook direct de persoonlijke omstandigheden aan de orde. Indien een reclasseringsrapport was opgemaakt werd dit ook besproken.