Agent steelt muziekinstrument uit opslagplaats van de politie

Agent steelt muziekinstrument uit opslagplaats van de politie

Op 13 november jongstleden deed de Rechtbank Overijssel uitspraak in een zaak met betrekking tot diefstal

Agent steelt muziekinstrument uit opslagplaats van de politie

Verdachte was werkzaam als hoofdagent bij de politie. Hij wordt verdacht van het stelen van een kostbare fagot uit een politieopslag. De spullen in de opslag zouden weggegooid worden en naar eigen zeggen vond verdachte het zonde dat het muziekinstrument weggegooid zou worden. De zaak kwam aan het rollen doordat een vriendin van de ex van verdachte, die werkzaam is bij de politie Oost-Nederland, een collega bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten op 5 september 2016 heeft geïnformeerd over het feit dat zij had gehoord dat verdachte ooit een muziekinstrument vanuit het politiebureau had meegenomen naar huis om via Marktplaats te verkopen.

 

Verweer strafrechtadvocaat 

De officier van justitie acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de fagot wederrechtelijk heeft toegeëigend. Volgens de strafrechtadvocaat van verdachte is er sprake van overmacht in de zin van een noodtoestand. Volgens de strafrecht advocaat kon verdachte het niet geloven dat een dergelijk muziekinstrument zomaar naar het grof vuil gebracht zou worden. Zijn doel was om het instrument te redden. Hierdoor heeft hij de keuze gemaakt om het instrument mee te nemen naar huis. Volgens de advocaat van verdachte is er geen sprake van diefstal geweest om het vervolgens door te verkopen op Marktplaats.

De rechtbank gaat niet mee in het pleidooi van de strafrecht advocaat. De rechtbank komt tot een bewezenverklaring. Verdachte heeft zich door de fagot zonder toestemming mee naar huis te nemen als heer en meester over de fagot gedragen en heeft aldus gehandeld met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening. Het feit dat verdachte er rekening mee hield dat de fagot anders mogelijk zou worden weggegooid, maakt dit niet anders.

De officier eist vervolgens een taakstraf van 40 uur. De strafrechtadvocaat van verdachte brengt naar voren dat verdachte al tuchtrechtelijk zwaar gestraft is. Verdachte is na het voorval op non-actief gesteld en is inmiddels ontslagen. Hoewel de rechtbank vindt dat het feit in de rol van politieagent extra zwaar moet worden aangerekend, houdt de rechtbank het toch bij slechts een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. Daarbij gaat de rechtbank mee in het pleidooi van de strafrecht advocaat. Verdachte is reeds tuchtrechtelijk al zwaar gestraft doordat hij ontslagen is.

 

Gratis contact ervaren strafrecht advocaat 

In deze zaak komt het belang van een strafrechtadvocaat duidelijk naar voren. Door de juiste verdediging kon in dit geval een onvoorwaardelijke taakstraf voorkomen worden. Wordt u vervolgd voor diefstal? Neemt u dan vrijblijvend contact op met strafrecht-advocaat.nl. Wij zijn gespecialiseerd in strafrecht en bereiken vaak een lagere straf en mogelijk vrijspraak!