Van werkstraf naar gevangenisstraf.
Van werkstraf naar gevangenisstraf.
Stel u wordt verdacht van een strafbaar feit. U bent uitgenodigd bij de politie voor het afleggen van een verklaring. Het afleggen van een verklaring wordt ook wel het politieverhoor genoemd. U kunt zich tijdens dit verhoor laten bijstaan door een strafrechtadvocaat. Na afloop van het verhoor, als het onderzoek is afgerond, wordt de zaak ingestuurd naar het openbaar ministerie.
Als de zaak is ingestuurd bij het Openbaar Ministerie dient de officier van justitie een vervolgingsbeslissing te nemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het seponeren van de zaak, het dagvaarden bij een rechter of een uitnodiging voor een zogenoemd OM-hoor gesprek. Als de rechter een werkstraf heeft opgelegd, dan staat daar een hechtenis tegenover bij het niet correct uitvoeren van deze werkstraf. Een werkstraf wordt ook wel een taakstraf genoemd. Dit is een straf waarbij men arbeid moet verrichten zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat. Deze arbeid wordt verricht onder toezicht van de reclassering.
Als iemand is veroordeeld tot het uitvoeren van een werkstraf of een taakstraf, dan neemt de reclassering contact op met de veroordeelde om een intakegesprek in te plannen. Tijdens dit intakegesprek wordt er gekeken wanneer iemand zou kunnen werken en of er eventueel beperkingen zijn voor het op te leggen werk. De reclassering heeft als motto dat zij voor iedereen passend werk hebben. Tijdens het intakegesprek worden er afspraken gemaakt en worden de regels van de taakstraf uitgelegd. Als men zich niet aan deze regels houdt, of de werkstraf wordt niet naar behoren uitgevoerd, dan kan de reclassering en ervoor kiezen om de taakstraf terug te sturen naar de officier van justitie.
Als de reclassering ervoor heeft gekozen om de taakstraf te retourneren aan het Openbaar Ministerie, dan kan de taakstraf als mislukt worden beschouwd. Als het een uitspraak van de rechter betreft, dan staat er tegenover de niet gewerkte uren een vervangende hechtenis waarbij twee niet gewerkte uren staat voor één dag hechtenis. Stel iemand heeft een werkstraf opgelegd van 40 uren, dan staat hier een vervangende hechtenis tegenover van 20 dagen. Als de werkstraf voortijdig is geretourneerd, kan de officier van justitie een omzettingsbeslissing nemen waarbij het restant van de werkstraf wordt omgezet in de vervangende hechtenis.
Als de officier de beslissing heeft genomen om de taakstraf om te zetten in een gevangenisstraf, dan ontvangt u hier een brief van. U heeft na ontvangst van deze brief twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen deze beslissing. Wij raden u aan om na ontvangst van deze brief direct contact op te nemen met een van onze strafrechtadvocaten. Als de beslissing is genomen kunt u in principe elk moment worden aangehouden door de politie om de vervangende hechtenis te ondergaan. De strafrechtadvoaat kan u voor u opschortende werking vragen.
De strafrechtadvocaat kan samen met u een klaagschrift indienen en daarmee de rechter vragen om u een tweede kans te geven voor het uitvoeren van de taakstraf. Als de rechter het klaagschrift gegrond verklaard, dan hoeft u niet naar de gevangenis, maar moet u de werkstraf alsnog uitvoeren. De rechter hoeft u geen tweede kans te geven, de rechterkant ook het klaagschrift ongegrond verklaren en dat betekent dat u alsnog te vervangende hechtenis moet ondergaan. Bent u te laat met het indienen van het klaagschrift, dan kan de rechter u niet ontvankelijk verklaren. Het is daarom altijd raadzaam om direct na ontvangst van de omzettingsbrief contact op te nemen met een strafrechtadvocaat zodat het klaagschrift tijdig wordt ingediend en met redenen omkleed is.
Meld u aan voor de nieuwsbrief