Diefstal grote geldbedragen van hoogbejaarde dementerende moeder en verstandelijk beperkte broer

Diefstal grote geldbedragen van hoogbejaarde dementerende moeder en verstandelijk beperkte broer

De rechtbank Noord-Nederland heeft op 7 november 2019 uitspraak gedaan in een zaak over onder andere diefstal.

Diefstal grote geldbedragen van hoogbejaarde dementerende moeder en verstandelijk beperkte broer

De verdachte in deze zaak stond onder andere terecht voor diefstal. Hij werd er immers van verdacht grote sommen geld van zijn hoogbejaarde dementerende moeder en zijn verstandelijk beperkte broer te hebben gestolen. In totaal ging het om 69.437 euro dat hij van zijn broer zou hebben weggenomen en 43.017 euro dat hij van zijn moeder zou hebben weggenomen.

 

Feiten en omstandigheden

Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. Uit onderzoek van de financiële recherche is gebleken dat de verdachte, voordat hij bewindvoerder werd van zijn broer en moeder, in een paar maanden tijd grote sommen geld van de bankrekeningen van hen heeft gehaald. Zo heeft hij 50.177 euro van de rekening van zijn broer overgeboekt naar zijn eigen rekening en 19.260 contant opgenomen. Daarnaast heeft hij 17.477 euro van de rekening van zijn moeder naar zijn eigen rekening overgeboekt en 25.540 contant opgenomen.

De verdachte heeft verklaard dat hij hiervoor toestemming had van zijn moeder. De verdachte heeft hiertoe gesteld dat zijn moeder wilde dat haar geld en het geld van zijn broer veilig opgeborgen werd. Hierdoor heeft hij het geld opgenomen en bij hem thuis in de kluis gelegd. De uitgaven van het kluisgeld zou hij ten bate van zijn broer en moeder hebben gedaan.

 

Oordeel rechtbank Noord-Holland

De rechtbank is van mening dat de verklaring van de verdachte onvoldoende steun vindt in de stukken. Uit de aangiften en verklaringen blijkt niet dat dat verdachte toestemming had van zijn moeder en broer voor deze handelingen. De broer was over deze geldstromen niet eens geïnformeerd, laat staan dat hem toestemming is gevraagd. Daarnaast is de verklaring van de verdachte volgens de rechter om een andere reden ongeloofwaardig. Het is immers algemeen bekend dat spaargeld in hoge mate veilig is bij een Nederlandse bank. In het onwaarschijnlijke geval dat de bank failliet zou gaan, geldt een garantieregeling. Hierdoor is het volstrekt onlogisch om zulke grote geldsommen die aan anderen toebehoren, zonder geldige reden van de bankrekening te halen en contant thuis te bewaren. De verdachte heeft verklaard dat hij dit deed op verzoek van zijn dementerende moeder, maar dat acht de rechter ongeloofwaardig. Dat verklaart bovendien niet waarom de verdachte ook de bankrekening van zijn broer, buiten diens medeweten, vrijwel heeft leeggehaald. Ook heeft de verdachte, op een enkele uitzondering na, niet kunnen verantwoorden waaraan het geld van zijn moeder en broer is uitgegeven.

Al met al acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de tenlastegelegde bedragen van samen meer dan een ton opzettelijk wederrechtelijk heeft toegeëigend. Het feit dat de verdachte het geld later ook ten bate van zijn moeder en broer heeft uitgegeven, maakt dat niet anders. De verdachte is hiertoe veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden. Ook moet hij de bedragen terugbetalen.

 

Strafrechtadvocaat diefstal

Zelf verdacht van diefstal? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor diefstal. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor diefstal direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.