Diefstal geld van 93-jarige vrouw

Diefstal geld van 93-jarige vrouw

De rechtbank Noord-Holland heeft op 18 januari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over diefstal.

Diefstal geld van 93-jarige vrouw

Feiten en omstandigheden

De verdachte in deze zaak stond terecht voor diefstal. Uit bankafschriften van het slachtoffer is gebleken dat in anderhalf jaar tijd rond de 170.000 euro is afgeschreven. De verdachte was de mantelzorger van het slachtoffer. De verdachte heeft erkend dat hij deze bedragen telkens met de pinpas van het slachtoffer heeft opgenomen. Ook heeft hij verklaard dat hij enkele keren zonder medeweten of toestemming van het slachtoffer de pinpas mee naar huis nam en dan grote bedragen voor zichzelf opnam en dat hij de pinpas heeft gebruikt in gokhallen. Uit verklaringen is gebleken dat het slachtoffer aan de verdachte toestemming heeft gegeven voor het gebruik van haar pinpas voor het doen van boodschappen, het betalen van benzine en huurauto’s en voor het opnemen van bedragen als verdachte dat nodig vond. Het slachtoffer heeft verklaard dat zij het belangrijk vond dat de verdachte normaal kon rondkomen en naast zijn taak als mantelzorger niet meer hoefde te werken.

De rechtbank Noord-Holland stelde zich vervolgens de vraag hoeveel geld het slachtoffer de verdachte gunde en hoeveel het slachtoffer heeft beoogd te geven aan de verdachte als vergoeding voor zijn mantelzorg. De verdachte heeft verklaard dat hij achteraf gezien de realiteit uit het oog is verloren wat betreft de opgenomen geldbedragen, gelet op hetgeen hij voor het slachtoffer heeft gedaan. Hij heeft verklaard dat hij is doorgeschoten in het doen van geldopnames en dat het gebruik van de pinpas niet proportioneel is geweest. Gelet op de bewijsmiddelen was er geen sprake van onbeperkte toestemming van het slachtoffer aan de verdachte om geld op te nemen van de bankrekening.

 

Oordeel rechtbank Noord-Holland

Gelet op de verklaring van het slachtoffer dat zij het belangrijk vond dat de verdachte normaal kon rondkomen gaat de rechtbank ervan uit dat het slachtoffer hem een modaal inkomen gunde, hetgeen vastgesteld kan worden op 2.100 euro netto per maand. De verdachte heeft gedurende een periode van 18 maanden als mantelzorger voor het slachtoffer gewerkt, wat neerkomt op een vergoeding van afgerond 40.000 euro. De verdachte heeft echter ook geld mogen opnemen voor boodschappen, autohuur en benzine en het slachtoffer gaf ook geld om van te leven. Gelet op de periode dat de verdachte het slachtoffer heeft bijgestaan, gaat dit naar schatting om een bedrag van 50.000 euro dat de verdachte gegund was, dat hij rechtmatig heeft mogen opnemen en besteden. Het meerdere is naar het oordeel van de rechtbank Noord-Holland zonder toestemming en daarmee wederrechtelijk weggenomen door verdachte van het slachtoffer, een destijds 93 jarige vrouw. Er is dan ook sprake van diefstal. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal, waarbij de verdachte het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van een valse sleutel, meermalen gepleegd.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar, een taakstraf voor de duur van 200 uren en het betalen van 100.000 euro aan het slachtoffer.

 

Strafrechtadvocaat diefstal

Zelf verdacht van diefstal? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor diefstal direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.