Gevangenisstraf voor diefstal kinderkleding uit fietstas

Gevangenisstraf voor diefstal kinderkleding uit fietstas

Op 10 februari 2017 heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak over diefstal, waarbij kinderkleding werd gestolen uit een fietstas.

Gevangenisstraf voor diefstal kinderkleding uit fietstas

De verdachte is in deze zaak door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld voor het feit dat hij, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening uit een fietstas een tas heeft weggenomen met een hoeveelheid kinderkleding van de H&M met een waarde van ongeveer € 172,00, dat niet toebehoorde aan de verdachte. Dit leverde een bewezenverklaring van diefstal op. Tegen de uitspraak van de rechter in eerste aanleg heeft de verdachte hoger beroep ingesteld.

 

Verweer van de strafrechtadvocaat voor diefstal

De strafrecht advocaat van de verdachte heeft vrijspraak bepleit. De raadsman heeft immers aangevoerd dat verbalisanten niet hebben gezien dat de verdachte de tas met H&M-kleding uit de fietstas van het slachtoffer heeft gehaald, waardoor niet bewezen kan worden dat de verdachte deze tas heeft gestolen. De strafrechtadvocaat haalt daarnaast aan dat de verdachte ter terechtzitting in hoger beroep heeft verklaard dat hij de kleding zelf heeft gekocht bij de H&M en dat hij niet in de straat waar de fiets van het slachtoffer stond is geweest.

 

De feiten zoals deze blijken uit de dossierstukken

Verbalisanten zien de verdachte rond 15.30 uur door de straat waar de fiets geparkeerd stond lopen. De verbalisanten merken op dat de verdachte veel belangstelling heeft voor de geplaatste fietsen in de straat, waaronder de fiets van het slachtoffer. De verdachte heeft op dit moment niets in zijn handen, waarna hij 2 minuten de C&A inloopt. De verbalisanten zien de verdachte opnieuw op straat lopen, nu met een grote witte plastic tas in zijn handen. Even later heeft de verdachte niets meer in zijn handen, maar wat opvalt is dat zijn jas aan de voorzijde bol staat. Er vindt vervolgens een aanhouding plaats, waarbij blijkt dat er een witte plastic tas onzer zijn jas verstopt zat. In de tas zit kleding van de H&M, maar er ontbreekt een aankoopbon, waarover verdachte niet blijkt te beschikken. Even later blijkt dat het slachtoffer heeft ontdekt dat er een witte plastic tas met H&M-kleding uit haar fietstas is weggenomen. Het slachtoffer beschikt over de aankoopbon, waarop de kleding die in de aangetroffen tas bij de verdachte zat, staat vermeld.

De verdachte geeft aan dat hij de aangetroffen kleding zelf heeft gekocht, als sinterklaascadeau voor de kinderen van zijn vriendin. Het gerechtshof Amsterdam acht deze verklaring niet aannemelijk. Het Hof refereert hierbij naar het korte tijdsverloop tussen de eerste waarneming van de verdachte en zijn aanhouding, de beperkte afstand die de verdachte in die had kunnen afleggen en de omstandigheid dat hij gedurende die tijd alleen liep, waardoor het niet anders kan zijn dan dat de verdachte de diefstal zelf heeft gepleegd. Daarnaast heeft de verdachte op gedetailleerde vragen over de maten en de soort kleding dat in de tas is aangetroffen, niet kunnen of willen antwoorden. Het Hof volgt het standpunt van de strafrecht advocaat voor diefstal dan ook niet en acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal uit de fietstas van het slachtoffer.

Uit een uittreksel van de Justitiële Documentatie blijkt dat de verdachte al vele malen eerder onherroepelijk is veroordeeld voor het plegen van vermogensdelicten, wat in zijn nadeel werkt. Het Hof veroordeelt de verdachte voor de diefstal tot een gevangenisstraf voor de duur van 62 dagen.

 

Strafrechtadvocaat voor diefstal

In deze zaak stond het vast dat de verdachte het ten laste gelegde feit, de diefstal, had begaan. Ondanks het verweer van de strafrechtadvocaat was vrijspraak dan ook niet mogelijk. Daarentegen bereiken wij, als strafrechtadvocaten, niet zelden vrijspraak voor diefstal. Indien u verdachte bent van diefstal kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen. Een ervaren strafrecht advocaat voor diefstal zal contact met u opnemen en zal een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Wij werken landelijk en tevens op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo).