Heling telefoon, alternatief scenario niet aannemelijk

Heling telefoon, alternatief scenario niet aannemelijk

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 12 september 2018 uitspraak gedaan in een zaak over heling van een telefoon.

Heling telefoon, alternatief scenario niet aannemelijk

De verdachte stond terecht voor heling. Hij werd ervan verdacht een telefoon, een Iphone 5s, te hebben verworven, voorhanden te hebben gehad, dan wel te hebben overgedragen, terwijl hij ten tijde van het verwerven of het voorhanden krijgen van de telefoon wist of redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het een door misdrijf verkregen telefoon betrof.

 

Alternatief scenario verdachte

De verdachte heeft een alternatief scenario geschetst. Hij heeft immers verklaard dat hij een nieuwe telefoon met abonnement had gekocht en dat hij de simkaart aan een vriend had gegeven. Hij zou de nieuwe telefoon hebben verkocht. De vriend zou de verdachte maandelijks betalen voor het gebruik van de simkaart, maar is die afspraak niet nagekomen.

 

Oordeel gerechtshof Amsterdam

Het gerechtshof hecht geen geloof aan deze verklaring van de verdachte, omdat hij het op geen enkele wijze heeft onderbouwd. Hierdoor is het niet verifieerbaar. Daarnaast heeft de verdachte, buiten een gedateerd telefoonnummer, geen enkel identificerend gegeven omtrent de vriend verstrekt en ook geen concrete informatie gegeven aan de hand waarvan die vriend kon worden gevonden. Dit is opmerkelijk, omdat de verdachte had verklaard dat hij een simkaart aan die vriend had gegeven, bij wie hij naar eigen zeggen over de vloer kwam en die hem ook nog geld schuldig was. Het gerechtshof acht de verklaring van de verdachte dan ook onaannemelijk.

Daarnaast stelt het gerechtshof dat het telefoonnummer dat op naam van de verdachte stond een dag na de diefstal in de gestolen telefoon zat en dat de verdachte bevriend was met één van de verdachten van de diefstal. Hierdoor acht het gerechtshof het door de verdachte geschetste alternatieve scenario niet aannemelijk geworden. Al met al leidt het tot de conclusie dat de verdachte degene is geweest die zijn simkaart in de betreffende telefoon heeft gedaan en de telefoon daarmee voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het voorhanden krijgen wist dat de telefoon door een misdrijf was verkregen. Al met al is de verdachte dan ook schuldig aan heling, meer specifiek opzetheling.

 

Strafoplegging heling

Het gerechtshof Amsterdam stelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan heling van een telefoon, waarbij de verdachte wist dat de telefoon van diefstal afkomstig was. Hierdoor heeft de verdachte geprofiteerd van de diefstal en door zijn gedrag bevorderd dat goederen worden gestolen. Dit leidt tot schade en overlast. Hierop gelet veroordeelt het gerechtshof Amsterdam de verdachte tot een taakstraf voor de duur van 30 uur. Wanneer de verdachte deze straf niet naar behoren verricht te vervangen door 15 dagen hechtenis.

 

Strafrechtadvocaat heling

Zelf verdacht van heling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor heling direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.