Verdachte rijdt op gestolen motor met vuurwapen op zak

Verdachte rijdt op gestolen motor met vuurwapen op zak

De rechtbank Amsterdam heeft op 11 januari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over heling en verboden wapenbezit.

Verdachte rijdt op gestolen motor met vuurwapen op zak

Feiten en omstandigheden

De verdachte in deze zaak stond terecht voor heling en verboden wapenbezit. Op de desbetreffende dag zagen verbalisanten een motor zonder kentekenplaat rijden, waarna een stopteken werd gegeven. De verdachte kon geen rijbewijs laten zien en verklaart dat de motor van een vriend is en dat hij deze ergens heen moet brengen. Na navraag bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer bleek echter dat de motor als gestolen stond geregistreerd. De verdachte had een tas bij hem, waarin een vuurwapen en munitie is aangetroffen.

 

Alternatief scenario verdachte

De verdachte stelt dat hetgeen door verbalisanten genoteerd is, onjuist is. De verdachte verklaart dat hij de dag van zijn aanhouding in Amsterdam een motor met sleutel en helm zag staan. Vervolgens heeft hij de motor gestart, de helm opgezet en is ermee weggereden.

 

Oordeel rechtbank

De rechtbank Amsterdam verwerpt dit alternatieve scenario van de verdachte en stelt het volgende. De verdachte heeft kort voor zijn aanhouding verklaard dat de motor van een vriend was en dat hij deze ergens heen moest brengen. Vervolgens heeft de verdachte een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Na kennis te hebben genomen van het volledige proces-verbaal heeft de verdachte een alternatief scenario geschetst, dat niet meer te verifiëren is. De rechtbank acht dit alternatieve scenario ongeloofwaardig, gelet op de verklaring die de verdachte ten overstaan van de verbalisanten heeft afgelegd.

Al met al, gelet op de verhullende verklaring van de verdachte, het ontbreken van de kentekenplaat en de overige bewijsmiddelen is de rechtbank Amsterdam van oordeel dat de verdachte wist dat de motor van een misdrijf afkomstig was en hij heeft zich dan ook schuldig gemaakt aan heling, meer specifiek aan opzetheling.

Ten aanzien van het verboden wapenbezit stelt de rechtbank dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte wist van de aanwezigheid van het wapen en munitie, dat de verdachte over die goederen beschikte. Ook het verboden wapenbezit is derhalve wettig en overtuigend bewezen verklaard.

De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden.

 

Strafrechtadvocaat heling

Deze zaak laat goed zien dat er zware straffen staan op heling. Zelf verdacht van heling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor heling direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.