Hoge straffen voor witwassen van Bitcoins

Hoge straffen voor witwassen van Bitcoins

Op 14 november jongstleden heeft de Rechtbank Midden-Nederland twee mannen veroordeeld voor het witwassen van Bitcoins

Hoge straffen voor witwassen van Bitcoins

De twee verdachten verkochten een half jaar lang harddrugs op het darkweb, een verborgen gedeelte van het internet. De drugs werden betaald met Bitcoins. De herkomst van de virtuele munten werd verhuld via een zogeheten bitcoinmixer. Een bitcoinmixer wordt vaak door criminelen gebruikt als extra veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat opsporingsdiensten Bitcoins aan bepaalde criminele handelingen kunnen linken.

De 24-jarige verdachte is zich volgens de Rechtbank toe gaan leggen op de handel in het virtuele geld. Op grote schaal kocht hij Bitcoins, waarvan het grootste deel door andereren op het darkweb was verdiend. Hij kocht 200.000 Bitcoins, met een waarde van vijf miljoen euro. Een verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. De andere verdachte krijgt een gevangenisstraf van 4,5 jaar opgelegd.

Als strafrechtadvocaat zien wij het fenomeen witwassen middels bitcoins steeds vaker voorbij komen. Dit gebeurt voornamelijk op het darkweb. De laatste jaren is het Openbaar Ministerie in Nederland actief geworden in het opsporen van strafbare feiten, zoals witwassen, die met behulp van virtueel geld zijn gepleegd. Er zijn nu al meerdere veroordelingen geweest voor het witwassen van crimineel geld naar anonieme Bitcoins.

 

Contact met ervaren strafrechtadvocaat witwassen 

Als u verdacht wordt van witwassen is het belangrijk de juiste bijstand in te schakelen. Als strafrecht advocaat van strafrecht-advocaat.nl zijn wij gespeicaliseerd in strafrecht, waaronder witwassen en bereiken wij vaak een lagere straf en mogelijk vrijspraak. Neemt u dus vrijblijvend contact met ons op. Wij werken landelijk en op basis van pro deo.