Jumbo-afperser in hoger beroep veroordeeld tot hogere straf

Jumbo-afperser in hoger beroep veroordeeld tot hogere straf

Op 20 april jl. deed het gerechtshof Leeuwarden uitspraak in een zaak met betrekking tot afpersing.

Jumbo-afperser in hoger beroep veroordeeld tot hogere straf

De man die in 2015 supermarktketen Jumbo afperste werd in 2016 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De man stuurde meerdere dreigmails- en brieven naar de Jumbo en eiste een betaling van 2000 bitcoins. Hij dreigde bommen te laten ontploffen bij meerdere filialen van de supermarktketen. Bij twee vestigingen in Groningen zijn later explosieven aangetroffen, die gemaakt waren met een kookwekker en kerstlampjes. Een van de explosieven ging daadwerkelijk af en vernielde een ruit en gevel van de supermarkt. De andere bom die werd gevonden maar niet ontplofte had een kracht van vijf tot acht handgranaten. Een filiaal in Zwolle ontving een kaart met explosieve stof.

Bij de man thuis werden meerdere grondstoffen voor explosieven gevonden. Ook werd zijn DNA aangetroffen op de kaart die hij naar het filiaal in Zwolle stuurde. Volgens de strafrechtadvocaat van verdachte is de onderbouwing van het bewijs wankel en volgens de advocaat ging de rechtbank aan divers ontlastend materiaal voorbij.

De Officier van Justitie eiste tijdens de zaak in eerste aanleg een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank legde de man toen een straf op van tien jaar. Het gerechtshof Leeuwarden legt tijdens de zaak in hoger beroep een gevangenisstraf op van maar liefst twaalf jaar. Dit vanwege het feit dat de man met zijn acties veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt. Klanten en werknemers van Jumbo hebben maandenlang in spanning geleefd. Ook werd de man al eerder veroordeeld tot tien jaar voor een soortgelijk delict.

 

Vrijblijvend contact ervaren strafrechtadvocaat hoger beroep 

Als ervaren strafrechtadvocaat staan wij vaak cliënten bij in hoger beroep. Toch blijkt uit deze zaak dat het niet altijd verstandig is om in hoger beroep te gaan. Het kan namelijk ook een hogere straf opleveren. Als u in hoger beroep wenst te gaan, kunnen wij u als ervaren advocaat adviseren met betrekking tot uw kansen op een lagere straf of vrijspraak. Als u in hoger beroep wilt gaan, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij werken voor een vast tarief en op basis van pro deo.