Huiselijk geweld zoon door vernieling, bedreiging en mishandeling vader

Huiselijk geweld zoon door vernieling, bedreiging en mishandeling vader

De rechtbank Gelderland heeft op 6 september 2018 uitspraak gedaan in een zaak over huiselijk geweld.

Huiselijk geweld zoon door vernieling, bedreiging en mishandeling vader

Feiten en omstandigheden

De verdachte in deze zaak werd verdacht van huiselijk geweld. Hij werd er immers van verdacht zijn vader en moeder te hebben bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, dan wel zware mishandeling, van vernieling van huisraad en van mishandeling van zijn vader.

De vader van de verdachte, het slachtoffer, heeft verklaard dat verdachte helemaal doordraaide. Hij gooide met huisraad, zo pakte hij bijvoorbeeld een lade uit de kast en gooide deze door het huis, net als een vaas. Daarnaast hoorde de vader dat de verdachte hem en zijn vrouw bedreigde, waarna de verdachte een mes pakte en dreigend voor hen stond. De moeder van de verdachte, het andere slachtoffer, heeft eveneens verklaard dat de verdachte door het lint is gegaan. Hij was boos, omdat hij met de auto weg wilde, maar de autosleutel niet kreeg van zijn vader. Vervolgens begon hij met allerlei spullen te gooien, hij pakte een lade uit de kast en gooide deze op de grond, waarbij de spullen op de grond kapot vielen. Daarnaast pakte de verdachte een fles cola uit de keuken en gooide deze kapot op de grond in de woonkamer. De cola kwam op de televisie, de muren, de raamdecoratie, de kast en het dressoir. Ook de moeder van de verdachte hoorde bedreigingen van de verdachte. Eveneens heeft zij verklaard dat de verdachte een mes pakte uit de keuken, ermee hij begon te zwaaien.

 

Oordeel rechtbank Gelderland

De verdachte heeft verklaard dat hij de vernieling heeft gepleegd, omdat hij boos was dat hij de autosleutel niet kreeg. De bedreiging heeft hij ontkend. De rechtbank acht de vernieling bewezen. Ten aanzien van de bedreiging heeft de strafrechtadvocaat van de verdachte aangegeven dat de verklaringen van de vader en de moeder van de verdachte ten aanzien van de bedreiging met het mes verschillen. De vader heeft verklaard dat de verdachte dreigend met een mes voor hen stond, terwijl de moeder heeft verklaard dat de verdachte met het mes heeft gezwaaid. De rechtbank oordeelt dat nu de moeder niet heeft verklaard dat haar zoon, de verdachte, terwijl hij het mes in zijn handen had bedreigingen heeft geuit, de bedreiging ten aanzien van dit tenlastegelegde feit niet kan worden bewezen. De rechtbank volgt het standpunt van de strafrechtadvocaat en spreekt de verdachte van dit deel van de tenlastelegging vrij.

Ten aanzien van het huiselijk geweld tegen de vader van de verdachte oordeelt de rechtbank als volgt. De vader van het slachtoffer heeft verklaard dat de verdachte op een ochtend in zijn woning kwam, om spullen op te halen. In de keuken zag en voelde de vader dat zijn zoon hem meerdere keren met gebalde vuisten tegen de linker- en rechterzijkant van zijn lichaam sloeg. De verdachte duwde een kastje in de woonkamer omver, waarbij twee vazen die op het kastje stonden kapot vielen op de grond. De verdachte heeft ten aanzien van dit feit verklaard dat er een ruzie is geweest en dat er sprake was van trekken en duwen. Hij geeft toe dat hij de vazen heeft vernield, maar ontkent dat hij zijn vader heeft geslagen. De rechtbank acht echter beide feiten wettig en overtuigend bewezen. De vernieling van de vazen heeft de verdachte bekend. Over de mishandeling heeft de verdachte verklaard dat er is getrokken en geduwd. De rechtbank leidt hieruit af dat er fysiek contact is geweest tussen de vader en zijn zoon. In de verklaring van de verdachte ziet de rechtbank voldoende steunbewijs voor de verklaring van de vader, dat de verdachte hem heeft geslagen.

 

Strafoplegging huiselijk geweld

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 weken, waarvan 9 weken voorwaardelijk. Daarnaast zijn er algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd.

 

Strafrechtadvocaat huiselijk geweld

Deze zaak is een mooi voorbeeld van het feit dat er zware straffen staan op huiselijk geweld. Bent u zelf verdachte van huiselijk geweld? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrecht advocaat voor huiselijk geweld direct gratis en  vrijblijvend contact met u op! De raadsman zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.