240 uur taakstraf voor illegaal vuurwerk

240 uur taakstraf voor illegaal vuurwerk

De rechtbank Overijssel heeft op 15 maart 2019 uitspraak gedaan in een zaak over illegaal vuurwerk.

240 uur taakstraf voor illegaal vuurwerk

De verdachte in deze zaak werd verdacht van het voorhanden hebben, dan wel opgeslagen hebben van illegaal vuurwerk. Hij werd er immers van verdacht ongeveer 15.000 kilo professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik te hebben opgeslagen, dan wel voorhanden te hebben gehad, zonder dat hij gespecialiseerde kennis had.

 

Feiten en omstandigheden

Op de desbetreffende dag hebben surveillanten gezien dat de verdachte en twee medeverdachten voor een bunker vuurwerk in of uit een vrachtwagen aan het laden waren. De verdachte heeft verklaard dat hij van een kennis, namelijk een persoon die gecertificeerd is in vuurwerk, de opdracht heeft gekregen om een partij vuurwerk te lossen in een door de verdachte gehuurde bunker in Duitsland. De verdachte heeft gesteld dat hij de twee medeverdachten heeft gevraagd te helpen, zij zouden daar elk 100 euro voor krijgen. De verdachte heeft 500 euro ontvangen voor de handelingen, naar eigen zeggen. Daarnaast heeft de verdachte verklaard dat hij en de medeverdachten een Poolse chauffeur van de vrachtwagen bij een benzinestation hebben getroffen, zodat de verdachte en de medeverdachten de vrachtwagen de weg konden wijzen naar de bunker.

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de verdachte daardoor welbewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het om de opslag en het voorhanden hebben van goederen zou kunnen gaan, waarvoor hij strafrechtelijk aansprakelijk zou kunnen worden gesteld en dat hij deze kans desondanks op de koop heeft toegenomen. Al met al komt de rechtbank tot de conclusie dat de verdachte voorwaardelijk opzet heeft gehad op de opslag en het voorhanden hebben van illegaal, professioneel vuurwerk. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het opslaan en voorhanden hebben van een zeer grote hoeveelheid professioneel vuurwerk, terwijl hij daarvoor geen gespecialiseerde kennis had. De rechtbank stelt dat niet bewezen is dat het professionele vuurwerk bestemd was voor particulier gebruik. De verdachte is voor dit deel van de tenlastelegging vrijgesproken.

 

Strafoplegging

De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uur. Wanneer de taakstraf niet naar behoren wordt verricht, zal vervangende hechtenis worden toegepast voor de duur van 120 dagen.

 

Strafrechtadvocaat illegaal vuurwerk

Zelf verdacht van het opslaan of voorhanden hebben van illegaal vuurwerk? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor illegaal vuurwerk direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.