Veroordeling voor smokkelen van meer dan 1000 kilo illegaal vuurwerk

Veroordeling voor smokkelen van meer dan 1000 kilo illegaal vuurwerk

De rechtbank Overijssel heeft op 27 december 2018 uitspraak gedaan in een zaak over illegaal vuurwerk.

Veroordeling voor smokkelen van meer dan 1000 kilo illegaal vuurwerk

De verdachte in deze zaak werd verdacht van het smokkelen van illegaal vuurwerk naar Nederland. De verdachte werd er immers van beschuldigd al dan niet samen met anderen professioneel vuurwerk voor particulier gebruik van Duitsland naar Nederland te hebben gebracht. Dit betrof meer dan 1000 kilo professioneel vuurwerk, wat werd opgeslagen in een schuur in een woonwijk. De rechtbank Overijssel heeft door de inhoud van de bewijsmiddelen de overtuiging gekregen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan. De rechtbank acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte meer dan 1000 kilo illegaal vuurwerk binnen het grondgebied van Nederland heeft gebracht door telkens (een deel) van het vuurwerk met een bedrijfsbus vanuit Duitsland de grens over naar Nederland te vervoeren en (een deel van) het illegaal vuurwerk voorhanden heeft gehad.

 

Strafoplegging illegaal vuurwerk

Vervolgens was het de vraag wat voor straf de rechtbank aan de verdachte ging opleggen. De rechtbank stelt voorop dat de verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan het over de grens vervoeren en voorhanden hebben van grote hoeveelheden professioneel vuurwerk, bestemd voor particulier gebruik. Er zijn dozen met illegaal vuurwerk, in totaal meer dan 1000 kilo, vanuit Duitsland vervoerd naar de woning van de verdachte en opgeslagen in zijn schuur. Het voorhanden hebben en opslaan van illegaal vuurwerk levert grote gevaren op en brengt maatschappelijk onacceptabele risico’s met zich mee. Daarnaast was de brandgevaarlijkheid in deze zaak aanzienlijk, omdat de opslag in een schuur bij een woning in een woonwijk was. De rechtbank rekent het de verdachte dan ook aan dat hij niet heeft nagedacht over het gevaar waaraan hij zijn gezin en omwonenden heeft blootgesteld.

Ook zijn de persoonlijke omstandigheden van de verdachte meegewogen bij de strafoplegging. De verdachte is niet eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. Tijdens het plegen van het incident verkeerde de verdachte in een zeer slechte financiële situatie, waarvan de medeverdachte op de hoogte was. Hij heeft de verdachte overgehaald om het vuurwerk te vervoeren en op te slaan, onder het mom dat hij hem in de decembermaand dan een extra zakcentje zou geven. Daarbij is van belang dat op de verdachte de schuldsanering van toepassing is en hij heeft hulp voor zijn psychische problematiek die met zich meebrengt dat de verdachte moeite heeft met nee zeggen, uit angst voor afwijzing.

Al met al heeft de rechtbank Overijssel de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 1 maand, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast is aan de verdachte een taakstraf opgelegd voor de duur van 180 uren, bij niet (naar behoren) nagekomen te vervangen voor 90 dagen hechtenis.

 

Strafrechtadvocaat illegaal vuurwerk

In deze zaak is goed te zien dat de rechter bij de oplegging van de straf ook kijkt naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zelf verdacht van illegaal vuurwerk? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor illegaal vuurwerk direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.