OM-hoorgesprek: geen strafbeschikking maar een sepot

OM-hoorgesprek: geen strafbeschikking maar een sepot

Officier van justitie seponeert strafzaak op verzoek van de strafrechtadvocaat.

Vandaag moest een cliënt van ons gespecialiseerde strafrechtadvocaten kantoor voorkomen bij de officier van justitie. De verdachte was uitgenodigd voor een OM-hoorgesprek. Cliënt werd ervan verdacht dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan de Wet Wapens en Munitie door het niet zorgvuldig opbergen van airsoft-wapens.

 

Huiszoeking en inval van de politie

In december 2022 deed de politie een inval op het adres van de verdachte omdat er verdenkingen waren dat er illegaal vuurwerk in de woning aanwezig was. De politie had een bevel van de rechter-commissaris bij zich maar kreeg ook toestemming van de bewoner van de woning om de woning te betreden.

 

Contact met de strafrechtadvocaat

In de slaapkamer van één van de zonen werd er vuurwerk aangetroffen, echter in de slaapkamer van een andere zoon werden er onder het boek acht airsoft-wapens aangetroffen. Direct na het binnentreden van de politie hebben de bewoners contact opgenomen met een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor.

 

 

Bijstand van de strafrechtadvocaat tijdens het politieverhoor

In deze zaak moesten de twee zonen én vader worden gehoord bij de politie. Bij deze politieverhoren was een strafrechtadvocaat van ons kantoor aanwezig. Vooraf is gesproken over de strategie, over het mogelijke bewijs alsook over het verschoningsrecht / zwijgrecht en hoe dat eventueel toegepast kan worden. Tijdens het verhoor was zoals gezegd een advocaat van ons kantoor aanwezig om rechtsbijstand te verlenen tijdens het politieverhoor.

 

Strafrechtelijke vervolging: oproep voor een OM-hoorgesprek

Na afloop van het politieverhoor is de zaak gesloten en ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie moest drie vervolgingsbeslissingen nemen. De zaak van zoon één werd geseponeerd, de tweede zoon moest voorkomen voor het aangetroffen vuurwerk op een OM-hoorgesprek en vader werd eveneens uitgenodigd voor een OM-hoorgesprek. Voor het illegale vuurwerk is een werkstraf opgelegd.

 

Een sepot bij een OM-hoorgesprek, kan dat?

In de uitnodigingsbrief voor het OM-hoorgesprek staat dat de officier van justitie voornemens is om een strafbeschikking op te leggen om zo de gang naar de rechter te voorkomen. Echter, het is ook goed mogelijk dat de zaak op het OM-hoorgesprek alsnog geseponeerd wordt. Hier moeten wel goede redenen voor zijn en meestal worden deze aangedragen door de strafrechtadvocaat. De strafrechtadvocaat kan bij een OM-hoorgesprek daadwerkelijk het verschil maken tussen geen straf én wel een straf.

 

Advocaat bepleit een sepot

Ten aanzien van de aangetroffen airsoft-wapens heeft de strafrechtadvocaat in alle zaken een sepot bepleit. In de zaken van de twee zonen werden beide zaken geseponeerd vanwege een ‘gering aandeel in het feit’. De zaak van vader stond vandaag gepland op een OM-hoorgesprek en is ook geseponeerd vanwege ‘voldoende door het feit en gevolg getroffen’.

 

Uitnodiging ontvangen voor een OM-hoorgesprek?

Heeft u ook een uitnodiging ontvangen voor een OM-hoorgesprek, neem dan direct contact op met een strafrechtadvocaat van ons kantoor om de eventuele mogelijkheid van rechtsbijstand te bespreken.