Poging doodslag door schieten op ex-vriendin

Poging doodslag door schieten op ex-vriendin

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 21 september 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging doodslag en vernieling door te schieten op een persoon, waarbij de kogel een portiek heeft geraakt.

Poging doodslag door schieten op ex-vriendin

Feiten en omstandigheden

De verdachte in deze zaak werd kortgezegd verdacht van poging doodslag, doordat hij heeft geprobeerd om het slachtoffer opzettelijk van het leven te beroven door met een vuurwapen op haar, althans in haar richting, te schieten. Daarnaast werd de verdachte verdacht van vernieling, doordat hij een ruit en toegangsdeur van het portiek heeft vernield.

 

Oordeel rechtbank Midden-Nederland

Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. Op 17 mei 2018 is er met een vuurwapen op het slachtoffer geschoten, door haar ex-vriend. Het slachtoffer stond bij de portiek, hoorde een knal en voelde iets langs haar benen vliegen. Vervolgens is in het portiek een kogelgat aangetroffen en op straat een huls. Uit de bewijsmiddelen blijkt voorts dat de verdachte tijdens het incident op de plaats delict aanwezig was.

Vervolgens heeft de rechtbank Midden-Nederland zich de vraag gesteld of het de verdachte is geweest die heeft geschoten op het slachtoffer. De rechtbank oordeelt dat deze vraag bevestigend moet worden beantwoord. Het slachtoffer heeft tegen de verbalisanten die ter plaatse waren verklaard dat het de verdachte is geweest die op haar heeft geschoten. In een verhoor heeft zij vervolgens uitgebreider verklaard over het incident. De verklaringen die het slachtoffer geeft worden ondersteund en vinden bevestiging in overige bewijsmiddelen. Er kan onder andere een lijn worden getrokken tussen het raam waar de verdachte uit hing en de schotbeschadigingen. Daarnaast volgt uit tapgesprekken dat de verdachte 2 keer op het slachtoffer heeft geschoten, verlaat de verdachte direct na het incident de woning van het slachtoffer en zegt de verdachte tegen een buurvrouw dat hij hoopte dat zij het slachtoffer eerder zou vinden dan hij.

De verdachte heeft verklaard dat hij niet heeft geschoten en dat er niet op het slachtoffer is geschoten. Deze verklaring heeft de verdachte niet nader onderbouwd, omdat hij vreest voor zij veiligheid en de veiligheid van zijn kind en moeder, als hij opening van zaken geeft. Doordat de verdachte geen enkele uitleg heeft gegeven is zijn verklaring derhalve niet controleerbaar en verifieerbaar. Ook bevat het dossier bewijsmiddelen die de verklaring van de verdachte tegenspreken, die de slachtofferverklaring juist ondersteunen en zijn er geen aanwijzingen dat er op het moment van schieten andere personen in de woning aanwezig waren. De rechtbank acht dan ook, gelet op deze bewijsmiddelen, de verklaring van de verdachte dat er niet op het slachtoffer is geschoten en dat de verdachte niet heeft geschoten, onaannemelijk.

Ten aanzien van opzet oordeelt de rechtbank als volgt. De verdachte heeft na een ruzie met het slachtoffer vanuit het raam van de woning op haar geschoten, terwijl zij probeerde te vluchten en buiten bij het portiek stond. De afstand tussen het slachtoffer en de verdachte was relatief kort. De rechtbank is gelet hierop van oordeel dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven wilde beroven. De rechtbank acht de poging tot doodslag dan ook wettig en overtuigend bewezen.  Ook de vernieling acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen, de verdachte heeft opzettelijk en wederrechtelijk de ruit en de toegangsdeur van de portiek vernield en beschadigd, door te schieten. De rechtbank Midden-Nederland heeft de verdachte ten aanzien van de poging tot doodslag en de vernieling veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren.

 

Strafrechtadvocaat poging doodslag

Ondanks dat het slachtoffer niet is geraakt door een kogel, heeft de verdachte een hoge gevangenisstraf opgelegd gekregen voor de duur van 4 jaren. Zelf verdacht van poging tot doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrechtadvocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Op deze wijze zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, worden bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging tot doodslag direct gratis en rijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.