Verdachte schiet meermalen op een persoon op de openbare weg

Verdachte schiet meermalen op een persoon op de openbare weg

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 14 februari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over poging tot doodslag.

Verdachte schiet meermalen op een persoon op de openbare weg

De verdachte in deze zaak stond terecht voor poging tot doodslag. Hij werd ervan verdacht op de openbare weg meermalen op een persoon te hebben geschoten. Daarnaast stond hij terecht voor het voorhanden hebben van een wapen en munitie.

 

Feiten en omstandigheden

Op de desbetreffende dag zijn er verschillende meldingen binnengekomen bij de politie over een schietpartij op straat. Uit getuigenverklaringen blijkt het navolgende. Vier mannen stonden bij elkaar en er ontstond een woordenwisseling en een handgemeen. Vervolgens renden twee van de mannen weg, als gevolg waarvan de twee andere mannen erachter aan renden. Eén van die achtervolgende mannen heeft een vuurwapen in zijn handen en deze persoon schiet al rennend meermalen (vier of vijf keer) op het slachtoffer.

Uit de verklaring van de verdachte en die van andere betrokken is gebleken dat de verdachte en de medeverdachte een ontmoeting hadden met twee andere mannen, waaronder het slachtoffer. Deze ontmoeting liep echter uit op een ruzie. Het slachtoffer en een getuige zijn weggerend met tassen, welke zich bevonden in de kofferbak van de auto waarin de verdachte en de medeverdachte reden. Als gevolg hierop is er geschoten. De verdachte en de medeverdachte wijzen elkaar over en weer aan als schutter. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden komt echter tot de conclusie dat de verdachte de schutter is geweest.

 

Oordeel gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Het Hof diende vervolgens de vraag te beantwoorden of de verdachte opzet had op de dood van het slachtoffer. De verdachte heeft vanuit een bewegende positie meerdere kogels afgevuurd in de richting van het slachtoffer, welke eveneens bewoog. Hierbij is het slachtoffer in zijn onderbeen geraakt. Door deze ongecontroleerde manier van handelen heeft de verdachte de aanmerkelijke kans in het leven geroepen dat één of meer van de kogels het slachtoffer zou(den) raken. De kans dat hierdoor vitale lichaamsdelen zouden worden geraakt en het slachtoffer zou komen te overlijden is naar algemene ervaringsregels aanmerkelijk te noemen. De gedragingen van de verdachte kunnen naar hun uiterlijke verschijningsvorm worden aangemerkt als zodanig gericht op de dood van het slachtoffer dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van het slachtoffer heeft aanvaard. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden komt tot een bewezenverklaring van de poging tot doodslag en het handelen in strijd met de Wet wapens en munitie, ofwel verboden wapenbezit. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar en 4 maanden.

 

Strafrechtadvocaat poging tot doodslag

Zelf verdacht van poging tot doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging tot doodslag direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo!