Veroordeling poging tot doodslag door steken met vleesmes

Veroordeling poging tot doodslag door steken met vleesmes

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 26 februari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over poging tot doodslag.

Veroordeling poging tot doodslag door steken met vleesmes

De verdachte in deze zaak stond terecht voor poging tot doodslag. Hij werd er immers van verdacht te hebben geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven door met een vleesmes in het bovenlichaam van het slachtoffer te hebben gestoken.

 

Oordeel rechtbank Midden-Nederland

Op de desbetreffende dag is het slachtoffer door de verdachte in de woning van de verdachte binnengelaten. Vervolgens is er ruzie ontstaan tussen de verdachte en het slachtoffer. De verdachte heeft allereerst een hamer gepakt en het slachtoffer hiermee geslagen, om hem uit zijn woning te verjagen. Het slachtoffer vertrok niet, waarna de verdachte een vleesmes heeft gepakt en daarmee in de linkerarm van het slachtoffer heeft gestoken, als gevolg waarvan een slagader is geraakt.

Vervolgens diende de rechtbank de vraag te beantwoorden of de verdachte met zijn gedraging geprobeerd heeft het slachtoffer opzettelijk van het leven te beroven. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van voorwaardelijk opzet op het doden van het slachtoffer. De verdachte heeft bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer als gevolg van zijn handelen zou komen te overlijden. Hij heeft immers een groot en scherp vleesmes gepakt waarmee hij het slachtoffer heeft gestoken. De verdachte was boos, heeft uit emotie gestoken en wilde dat het slachtoffer zijn woning verliet. De verdachte heeft verklaard dat hij mikte op de schouder. Door het handelen van de verdachte heeft hij het risico aanvaard dat hij een kwetsbaar lichaamsdeel zou raken, de schouder bevindt zich immers dicht in de buurt van zowel de nek als de hartstreek. Het is een feit van algemene bekendheid dat die lichaamsdelen uiterst kwetsbaar zijn en dat door met een mes te steken in die lichaamsdelen een aanmerkelijke kans ontstaat op de dood. Daarnaast is door de steek een slagader geraakt, waardoor de verdachte had kunnen overlijden gelet op het enorme bloedverlies. De rechtbank is dan ook van mening dat de verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het slachtoffer door zijn handelen zou komen te overlijden. De poging tot doodslag is dan ook wettig en overtuigend bewezen.

De rechtbank Midden-Nederland heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast zijn algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder een contactverbod met het slachtoffer.

 

Strafrechtadvocaat poging tot doodslag

Zelf verdacht van poging tot doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging tot doodslag direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.