Snorfietser rijdt onder invloed van alcohol en veroorzaakt verkeersongeval

Snorfietser rijdt onder invloed van alcohol en veroorzaakt verkeersongeval

De rechtbank Overijssel heeft op 6 december 2018 uitspraak gedaan in een zaak over het veroorzaken van een verkeersongeval , terwijl werd gereden onder invloed van alcohol.

Snorfietser rijdt onder invloed van alcohol en veroorzaakt verkeersongeval

De verdachte in deze zaak werd verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval, terwijl hij onder invloed verkeerde van alcohol.

 

Feiten en omstandigheden

Op de desbetreffende dag vond ’s nachts een ongeluk plaats. De verdachte reed onder invloed van alcohol als bestuurder van een snorfiets op de weg. De verdachte nadert twee fietsers die in gelijke richting voor hem fietsen en botst met zijn snorfiets tegen één van de fietsers. Het slachtoffer heeft als gevolg van de aanrijding letsel opgelopen. De rechtbank diende vervolgens de vraag te beantwoorden of het verkeersongeval heeft plaatsgevonden door de schuld van de verdachte. Daarbij komt het aan op het geheel van de gedragingen van de verdachte, de aard en de concrete ernst van de verkeersovertreding en de overige omstandigheden van het geval.

De rechtbank acht de volgende feiten van belang bij de beantwoording van die vraag. De verdachte heeft in zijn geheel niet uitgeweken bij het naderen van de fietsers. Verder heeft de verdachte zijn snelheid niet geminderd, althans niet zodanig dat hij de snorfiets tot stilstand kon brengen binnen de afstand waarover hij de weg kon overzien en waarover deze vrij was. Ook heeft de verdachte niet of in onvoldoende mate gelet op het verkeer direct voor hem op zijn eigen weghelft. Tot slot was de verdachte zodanig onder invloed van alcohol dat zijn rijvaardigheid daardoor nadelig werd beïnvloed. De rechtbank is dan ook van mening dat het verkeersgedrag van de verdachte moet worden aangemerkt als aanmerkelijk onoplettend, onachtzaam en onvoorzichtig.

Het slachtoffer heeft een maand niet kunnen werken door zijn letsel en is in deze periode volledig afgekeurd. De rechtbank is dan ook van mening dat er sprake is van een tijdelijke verhindering van het uitoefenen van de normale bezigheden van het slachtoffer. De rechtbank is al met al van mening dat de verdachte door zijn schuld een verkeersongeval heeft veroorzaakt als gevolg waarvan het slachtoffer zodanig letsel heeft opgelopen waardoor hij tijdelijk verhinderd was in de uitoefening van zijn normale bezigheden. De rechtbank oordeelt dat de verdachte het voertuig heeft bestuurd, terwijl hij onder invloed was van alcohol.

 

Strafoplegging

De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 120 uur. Wanneer de verdachte de taakstraf niet of niet naar behoren verricht, zal vervangende hechtenis worden toegepast voor de duur van 60 dagen. Daarnaast is de verdachte veroordeeld tot een ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen voor de duur van 12 maanden.

 

Strafrechtadvocaat rijden onder invloed

In deze zaak is goed te zien dat er zware straffen staan op rijden onder invloed, ook wanneer u bestuurder bent van een snorfiets. Zelf verdacht van rijden onder invloed? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor rijden onder invloed direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.