Schuld in het wegenverkeersrecht

Schuld in artikel 6 Wegenverkeerswet 1994

Als strafrechtadvocaat in het verkeersrecht krijg ik regelmatig vragen over schuld in het verkeersrecht

Als iemand bij de meervoudige strafkamer moet komen voor overtreding van artikel 6 wegenverkeerswet, betekent dit een verwijt dat een verkeersongeluk door zijn of haar schuld is ontstaan.

Als strafrechtadvocaat krijg ik vaak de vraag wat deze schuld nu eigenlijk inhoudt. Ik zal hier een korte uitleg over geven.

Schuld betekent dat door onvoorzichtigheid of nalatigheid een verkeersongeval is gebeurd. Dit is dus géén opzet. Bij opzet zou iemand namelijk kunnen worden vervolgd voor poging tot doodslag.

De Hoge Raad heeft uitgemaakt dat het afhangt van de concrete feiten en omstandigheden van het geval, of er sprake is van schuld. Dat is dus níet per zaak op voorhand 100% vast te stellen, om dat de rechter dit moet afwegen. Wél kan als handvat worden gekeken naar het aantal verkeersfouten en de ernst van deze fouten. Zo zal het enkele geen voorang verlenen onvoldoende kunnen zijn, maar als dit in combinatie is met alcoholgebruik of veel te hard rijden, zal schuld al eerder worden vastgesteld. Daarbij is niet elke vorm van schuld (onoplettendheid) strafbaar.

Als schuld word vastgesteld, zijn er verschillende gradaties (zoals lichte of aanmerkelijke onachtzaamheden of grote schuld/roekeloosheid). De hoogte van de straf kan nogal verschillen en hangt van de gradatie van schuld af.

Als strafrechtadvocaat met ervaring in het verkeersrecht beoordelen wij uw strafdossier met u en kunnen wij vaak een concretere inschatting geven.

Advocaat verkeersrecht Contactformulier

Contact strafrechtadvocaat

Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


mr. Sander Arts

mr. Sander Arts

Specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar strafrechtadvocaat. Hij treedt als advocaat voor veel cliënten op in complexe strafzaken, waaronder verkeersrecht zaken met zwaar letsel en overlijden