Stalking van ex-vrouw na mediation leidt tot gevangenisstraf

Stalking van ex-vrouw na mediation leidt tot gevangenisstraf

De rechtbank Amsterdam heeft op 3 oktober 2019 uitspraak gedaan in een zaak over stalking/belaging.

Stalking van ex-vrouw na mediation leidt tot gevangenisstraf

De verdachte in deze zaak stond terecht voor stalking van zijn ex-vrouw in de periode van 16 juli 2018 tot en met 11 juni 2019.

 

Feiten en omstandigheden

Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. Het slachtoffer heeft verklaard dat de verdachte haar heeft gestalkt en bedreigd vanaf het moment dat hij was aangehouden op 7 november 2018. Aan de verdachte was een contactverbod opgelegd voor de duur van drie maanden. Na mediation is in februari 2019 wederom afgesproken dat de verdachte geen contact mocht opnemen met het slachtoffer. Desondanks ging de stalking door. Volgens het slachtoffer bestond de belaging onder meer uit het bekijken van camerabeelden van het café waar het slachtoffer zich vaak bevindt. Als het slachtoffer niet in het café was belde de verdachte naar het café om te vragen waar zij was. Ook heeft de verdachte haar in die periode honderden keren gebeld en een groot aantal berichten gestuurd. Uit bankafschriften en WhatsApp-berichten blijkt dat de verdachte geld van de zakelijke rekening haalde als het slachtoffer niet op hem reageerde. Als het slachtoffer hem vervolgens belde, stortte hij het bedrag weer terug. Uit bewijsstukken is gebleken dat de verdachte het slachtoffer in de periode van 19 mei 2019 tot en met 11 juni 2019 330 sms-berichten heeft gestuurd en dat hij in de periode van 17 mei 2019 tot 11 juni 2019 618 WhatsApp-berichten heeft verstuurd. Deze berichten zijn heftig van aard en hebben een dwingende toon.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De vraag die de rechter vervolgens diende te beantwoorden is of deze gedragingen kunnen worden aangemerkt als stalking/belaging als bedoeld in het Wetboek van Strafrecht. De rechtbank is van mening dat deze vraag bevestigend kan worden beantwoord. De aard, duur, frequentie en intensiteit van de gedragingen van de verdachte, in combinatie met de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijke leven en de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer, zijn zodanig van aard dat sprake is geweest van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van dit slachtoffer. De verdachte heeft door het sturen van de grote hoeveelheid sms- en WhatsApp-berichten, het bellen als het slachtoffer niet aanwezig was in het café en het overmaken van geld van de zakelijke rekening naar zijn privérekening, het slachtoffer gedwongen met hem in contact te blijven ondanks de contactverboden. Het slachtoffer heeft in haar berichten meerdere keren aangegeven dat zij met rust gelaten wilde worden. De belaging/stalking is dan ook bewezen verklaard door de rechtbank.

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 135 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast zijn er algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd, zoals wederom een contactverbod.

 

Strafrechtadvocaat stalking

Zelf verdacht van stalking/belaging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor stalking/belaging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.