Stalking slachtoffers leidt tot gevangenisstraf en tbs

Stalking slachtoffers leidt tot gevangenisstraf en tbs

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 16 oktober 2018 uitspraak gedaan in een zaak over stalking.

Stalking slachtoffers leidt tot gevangenisstraf en tbs

Feiten en omstandigheden

De verdachte in deze zaak stond terecht voor stalking. Een slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen de verdachte, voor stalking. Zij heeft daartoe verklaard dat de verdachte diverse malen contact met haar heeft opgenomen en zich bij haar woning heeft bevonden. Ook ontving zij dagen achtereen pushberichten. Het slachtoffer heeft verklaard dat de verdachte op een dag voor haar voordeur heeft gestaan, waarbij hij heeft staan schreeuwen haar te vermoorden. Op een andere dag heeft de verdachte in de nacht voor de deur gestaan, ook toen heeft hij allerlei bedreigingen geuit in haar richting. De verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij het niet kan laten, omdat het slachtoffer een mooie dame is. Hij heeft verklaard dat hij in de ban is van de liefde voor het slachtoffer als hij haar op gaat zoeken. Later heeft het slachtoffer opnieuw aangifte gedaan tegen de verdachte, omdat hij door is blijven gaan met stalken.

Ook een ander slachtoffer heeft aangifte gedaan van stalking door de verdachte. Zij heeft verklaard dat zij berichten van de verdachte ontving via Facebook, evenals audiogesprekken via Facebook en ook werd ze via Facebook door hem gebeld. Het slachtoffer heeft verklaard dat zij wil dat het stopt en dat zij bang is dat de verdachte een keer voor haar staat op het moment dat hij psychisch in de war is. De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij het slachtoffer via Facebook heeft benaderd en audioberichten heeft verstuurd, omdat hij op de basisschool een paar weken vriendschap met haar had en hij dit weer wilde opzoeken.

 

Oordeel rechtbank Midden-Nederland

Voor de vraag of er sprake is van stalking/belaging is de aard, duur, frequentie en intensiteit van de gedragingen van de verdachte, de omstandigheden waaronder deze hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijke leven en de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer van belang. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat aan dit criterium is voldaan. Uit de gedragingen van de verdachte volgt dat hij ten aanzien van de slachtoffers wederrechtelijk stelselmatig inbreuk heeft gemaakt op hun persoonlijke levenssfeer. De rechtbank acht de stalking dan ook wettig en overtuigend bewezen. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden, ook is tbs opgelegd. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen betalen.

 

Strafrechtadvocaat stalking

Op stalking staan zware straffen, dat laat ook deze zaak zien. Wordt u zelf verdacht van stalking? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor stalking direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.