Strafzaak in file rijden bij rechtbank Breda artikel 6

Strafzaak A16 File verkeersongeval begonnen bij Rechtbank Breda Zeeland West Brabant

De strafzaak over een ernstig ongeval op rijksweg A16 is begonnen bij de meervoudige strafkamer in Breda. Mr. Sander Arts treedt op als verkeersrecht advocaat in deze zaak en bepleit vrijspraak wegen ontbreken van relevante schuld.

Op 5 oktober 2018 was cliënte tegen een stilstaande file gebotst waarbij diverse personen zwaar letsel hebben opgelopen. Ook verdachte zelf heeft ernstig letsel overgehouden aan het verkeersongeval.

Cliënte is gedagvaard voor de meervoudige strafkamer in de Rechtbank te Breda. Haar wordt verweten (kort samengevat) dat zij onvoldoende afstand heeft gehouden en onvoldoende oplettend is geweest. Kortom, dat door haar schuld een verkeersongeluk is ontstaan.

Mr. Sander Arts van Singel Advocaten Breda heeft uitvoerig pleidooi gehouden en aangevoerd dat zij aan dit ongeval niets kon doen, laat staan dat van een aanmerkelijke verwijtbaarheid (schuld) sprake is geweest. Zo is de file plotseling ontstaan en was voor haar in feite niet te voorzien. Ook omdat ter plekke geen matrixborden aanwezig zijn. Vlak voor haar zijn kennelijk enkele auto's ineens uitgeweken waarna zij op de stilstaande auto is gebotst die voor haar niet zichbaar is geweest. Daarbij is de rijksweg A16 een gevaarlijk weg waar vaker ineens files ontstaan, waar de overheid tot op heden onvoldoende verkeersmaatregelen voor heeft getroffen, zoals op zijn minst een file waarschuwingssysteem.

Bij gebreke van enig relevant verwijt heeft de verdediging ook en beroep gedaan op afwezigheid van alle schuld en verzocht ook voor artikel 5 (veroorzaken gevaar op de weg) vrij te spreken (ontslag van rechtsvervolging).

De uitspraak volgt op 7 februari 2020.

Over deze zaak is eerder een artikel gepubliceerd in dagblad BndeStem (klik hier)

Contactformulier verkeersrecht advocaat

Contact strafrechtadvocaat

Direct gratis vrijblijvend in gesprek met een ervaren advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


mr. Sander Arts

Advocaat mr. Arts

Specialist verkeersrecht

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar strafrechtadvocaat. Hij treedt als advocaat voor veel cliënten op in complexe strafzaken, waaronder verkeersrecht zaken met zwaar letsel en overlijden