Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering Apple-producten

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering Apple-producten

De rechtbank Overijssel heeft op 19 februari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verduistering.

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering Apple-producten

De verdachte in deze zaak stond onder andere terecht voor verduistering. Hij werd er immers van verdacht een groot aantal Apple-producten, die hij als chauffeur onder zich had, te hebben verduisterd.

 

Feiten en omstandigheden

Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. Op de desbetreffende dag heeft de verdachte aangifte gedaan van ontvoering, bedreiging en diefstal van goederen. De verdachte heeft daartoe het navolgende verklaard. De verdachte heeft in opdracht van zijn werkgever een trailer opgehaald bij een bedrijf. Toen hij er vervolgens mee reed zag hij een man van achter een geparkeerde trailer tevoorschijn komen en op de weg gaan staan, waardoor de verdachte heeft geremd. De man rende naar de passagierszijde van de vrachtwagen, stapte in en sommeerde de verdachte onder bedreiging van een vuurwapen een bepaalde route af te leggen. De verdachte stelde dat op een gegeven moment een tweede man de vrachtwagen in kwam, dat hij een pompwagen heen en weer hoorde rijden toen de vrachtwagen stil stond en dat hij uiteindelijk vastgebonden met tape door de personen werd achtergelaten. Later heeft de verdachte zijn verklaring bijgesteld en verklaard dat een overvaller, onttrokken aan het zicht van de camera, voor de vrachtwagen van de verdachte langs is gelopen en voordat de vrachtwagen tot stilstand kwam aan de passagierszijde is ingestapt.

Op de camerabeelden is te zien dat de verdachte aan komt rijden, stil gaat staat ter hoogte van een geparkeerde trailer voor ongeveer 5 seconden en daarna weer doorrijdt. Op de beelden is geen man rond de vrachtwagen zichtbaar, ook is in de periode hieraan voorafgaand geen persoon te zien in de nabijheid van de geparkeerde trailer. Vervolgens is er onderzoek verricht naar de verklaringen van de verdachte. De bevinden sluiten het door de verdachte geschetste scenario uit. De tijd die de vrachtwagen uit het zicht van de camera is geweest is te kort voor alle handelingen die de overvaller zou hebben verricht. Daarnaast worden de lichtstralen van de vrachtwagen niet ongebroken, terwijl dat wel gebeurt als iemand voor de wagen langsloopt. De rechtbank Overijssel gaat er dan ook vanuit dat er geen overvaller was en dat er dus geen overval heeft plaatsgevonden zoals in de aangifte door de verdachte is gemeld. De aangifte is dan ook vals.

 

Oordeel rechtbank Overijssel

De rechtbank Overijssel is dan ook, gelet op het bovenstaande, van oordeel dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte een groot aantal Apple-producten, met een totale waarde van ongeveer 490.000 euro heeft verduisterd. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden.

 

Strafrechtadvocaat verduistering

In deze zaak is goed te zien dat er zware straffen staan op verduistering. De vrachtwagenchauffeur is immers veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor de verduistering van zijn lading Apple-producten met een waarde van bijna een half miljoen euro. Zelf verdacht van verduistering? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verduistering direct gratis en vrijblijvend contact met u op. Wij werken landelijk, voor een vast bedrag en op basis van pro deo.