Vrijspraak diefstal met geweld

Vrijspraak diefstal met geweld

De rechtbank Amsterdam heeft op 12 december 2018 uitspraak gedaan in een zaak over diefstal met geweld.

Vrijspraak diefstal met geweld

De verdachte werd in deze zaak verdacht van diefstal. Hij werd er immers van beschuldigd dat hij zich schuldig had gemaakt aan (het medeplegen van) diefstal met geweld, waarbij een ketting zou zijn buitgemaakt.

 

Standpunt strafrechtadvocaat diefstal

De strafrecht advocaat van de verdachte heeft vrijspraak bepleit en gesteld dat de verdachte moet worden vrijgesproken van de beschuldiging.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De rechtbank stelt dat er in het dossier een aangifte en een verklaring aanwezig is waarin staat dat er een ketting is weggenomen bij het slachtoffer, maar heeft niet de overtuiging dat hetgeen de verdachte ten laste is gelegd heeft plaatsgevonden. Hierdoor is de rechtbank het met de strafrechtadvocaat eens dat de diefstal niet bewezen kan worden. De gouden ketting die door de verdachte zou zijn gestolen is niet bij de verdachte en de medeverdachte aangetroffen. Ook is het voorwerp niet in de auto of in de nabije omgeving van de verdachte aangetroffen, terwijl de verdachte en de medeverdachte in zeer korte tijd na de melding van het slachtoffer zijn staande gehouden. Daarnaast heeft de autobestuurder, bij wie de verdachte en de medeverdachte na het incident zijn ingestapt, aangegeven dat hij zag dat de verdachte en de medeverdachte met lege handen zijn teruggekomen, wat niet duidt op een diefstal. Verder is er bij het slachtoffer geen letsel in de nek geconstateerd, dat duidt op het trekken van de ketting van zijn nek. Tot slot heeft een getuige van een winkel in de buurt gezien dat er ten tijde van het incident sprake was van over en weer trekken tussen de verdachte en het slachtoffer, maar de getuige heeft niet gezien dat er een ketting is weggenomen.

Al met al oordeelt de rechtbank Amsterdam dan ook dat er veel onduidelijkheid bestaat over de vraag of de ketting is weggenomen en of dit met geweld is gebeurd, zoals het slachtoffer dat heeft beschreven. De rechtbank spreekt de verdachte dan ook vrij van diefstal.

Het slachtoffer heeft 800 euro aan materiële schadevergoeding en 500 euro aan immateriële schadevergoeding gevorderd. Doordat de verdachte is vrijgesproken van de diefstal, is het slachtoffer niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering.

 

Strafrechtadvocaat diefstal

Mede dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat is de verdachte in deze zaak vrijgesproken van diefstal. Zelf verdacht van diefstal? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak (net als in deze zaak) bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor diefstal direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.