Vrijspraak heling door Gerechtshof Amsterdam

Op 12 februari 2016 heeft het Gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot heling van een scooter

Vrijspraak heling door Gerechtshof Amsterdam

Op 12 februari 2016 heeft het Gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot heling van een scooter. Op 5 mei 2014 reden twee personen op een snorfiets. Verbalisanten merkten op dat er geen sleutel in het contact van de snorfiets zat. Bij aanhouding van de bijrijder bleek daarnaast dat de voorkap van de snorfiets openstond, dat de bekabeling van het contactslot was losgemaakt en dat het slot van de buddyseat was verwijderd. De snorfiets bleek daarnaast te zijn gestolen. Verdachte wordt verdacht van heling.

De verdachte verklaart dat hij bij de bushalte stond te wachten toen de medeverdachte hem een lift op de scooter aanbood. Verdachte ging op het aanbod in en stelt dat hij de geconstateerde gebreken van de scooter tijdens het scooterritje niet heeft opgemerkt. Bijstand van een strafrechtadvocaat is in een helingzaak onmisbaar, een strafrecht advocaat kan een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken.

Ook in deze zaak werd er door juridische kennis vrijspraak bereikt. De verbalisanten hadden, toen zij de verdachten op de scooter zagen rijden, gezien dat er geen sleutel in het contact zat, iets waar verbalisanten gezien hun beroep goed op letten. Gewone burgers letten hier vaak niet op, zo ook de verdachte, als gewone burger, niet. Dit kan de verdachte dan ook niet worden aangerekend.

Daarnaast hadden de verbalisanten toen zij de verdachten zagen rijden op de scooter niet gezien dat de voorkap van de snorfiets openstond, dat de bekabeling van het contactslot was losgemaakt en dat het slot van de buddyseat was verwijderd. Het kan de verdachte niet worden aangerekend dat hij dit niet heeft opgemerkt, het viel de verbalisanten namelijk ook niet op en zij behoren hier, gezien hun beroep, op te letten. Het bewijs dat de verdachte wist of redelijkerwijs had moeten vermoeden dat de scooter door een misdrijf afkomstig was, ontbreekt daarom. Bijstand van een strafrechtadvocaat kan er voor zorgen dat u wordt vrijgesproken van heling. Een strafrecht advocaat kan u bijstaan met zijn of haar juridische kennis.

Klik hier voor de uitspraak